Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Маратони Трейл

Трейл

Трейл - изображение

Трейл представлява нещо средно между хайкинг и бягане или по-просто казано бягане в планински или гористи условия. Най-често състезанията се провеждат по планинските пътеки, в пресечени местности, където участниците са подложени на много изкачвания и спускания. По това си прилича с крос кънтри бяганията, но за разлика от тях, тук дистанциите са по-големи и не са по точно маркиран маршрут.

Редиците на трейл бегачите се увеличават с всяка изминала година. Много от маратонците се пренасочват към този вид бягане, тъй като тук има по-малко стрес, предвид че спорта се практикува сред природата, а гледките които се разкриват в планините са изумителни и действат много добре на психиката им. Предвид, че се бяга по такива пътеки, пресичат се потоци, условията се променят след всяка стъпка, всичко това кара бегачите да продължат да бягат напред, за да открият какво следва, каква красота ще се разкрие пред очите им.

Изкачванията и спусканията са един от най-трудните елементи в този спорт. Участниците трябва да притежават много добри умения в ориентирането и в избора на най-адекватната екипировка.

Този спорт е създаден в северните части на Великобритания и от там много бързо се разпространява в по планинските щати на САЩ, най-вече по Западното крайбрежие.

Мнозина определят този спорт за „зелен“ тъй като при него не се налага да се изграждат специални съоръжения, които да засягат околната среда.

Екипировка за трейл бяганията

Много от бегачите в този спорт използват специално проектирани обувки, които са с по-агресивни грайфери на подметките и по принцип са по-твърди от маратонките, които се използват в шосейните бягания, като маратоните например. Също така подметките са подсилени с лек и гъвкав найлонов слой, който служи за защита на ходилата от прободни рани от острите скали или други предмети. Ако бяганията се провеждат по по-меки повърхности (като трева и черни пътища), често обувките не са с такава силна защита, но въпреки това отново не са единтични с тези за асфалтови бягания, тъй като не са толкова меки. Освен това, маратонките са с много ниска подметка, която осигурява по-добра стабилност по неравния терен. В последните години стават много популярни обувките с изключително тънки подметки, особено в ултра маратоните. В събитията с дължина над 160 километри, след 2013 година, това е най-често използвания тип маратонки.

Към екипировката се включва още водонепромокаемо облекло, бутилка за вода, слънчеви очила, гети, а допълнителните неща за защита са спрей против насекоми, слънцезащитен крем и мехлем против отровни растения. Някои състезатели прикачват и малки шипове на подметките на обувките си, когато бягат в студени климатични условия, за да се предпазят от подхлъзвания върху лед или сняг. Вместо бутилка вода, все повече атлети използват специалните торбички за раниците, които са пълни с течност и с тръбичка достигат до устата. Понякога се използват и много леки щеки за ходене, за да се увеличи скоростта на бягане и стабилността.

Значими състезания по трейл

Трейл надпреварите се организират по целия свят, като разстоянията варират в широки граници, от 5 километра до над 160 километра. Много от състезанията с по-висок профил на маршрута са организирани като ултра маратони. При тях, на всеки 5-10 километра има пунктове за храни и напитки, с които бегачите да се подкрепят. В някои от състезанията, които са с по-висока трудност, такива пунктове няма и се налага бегачите да имат помощни екипи, които да им носят екипировката. Най-известният от тях е Маратон де Саблес, който се провежда за пръв път през 1986 година.

В сравнение с маратоните и другите шосейни състезания, тук броя на участниците е ограничен и понякога дори състезанията са само с покани, тъй като желаещите за участие са хиляди и това може да навреди на околната среда.

Най-популярните трейл състезания в света са:

Африка

 • Ултра маратон в каньона Фиш Ривър

 • Екстремен маратон Калахари Ауграбис

 • Планинското Състезание на надеждата в Камерун

 • Родос Трейл в Южна Африка

Азия

 • Ултра трейл окол връх Фуджи – 160 км

 • Транс японското алпийско състезание – 415 км

Европа

 • Фрушкогорски маратон – 125 км

 • Трансвулкания – 83 км

 • Ултра трейл около Монблан – 166 км

 • Целта на гигантите – 330 км

Северна Америка

 • Ултра маратон Бадуотър – 217 км

 • Състезанието за издръжливост Мечка 100 мили – 160 км

 • Състезанието за издръжливост Хардрок 100 мили – 160 км

 • Лийдвил 100 мили – 160 км

 • Състезание за издръжливост на Западните щати – 160 км

Океания

 • Предизвикателството на Кеплер – 60 км + дългия вариант, в който се включва и Луксмор Грънт, с дължина 28 км

 • Предизвикателното състезание в Кокода – 96 км

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСоциални грижиИсторияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...