Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Лека атлетика Сергей Бубка – овчарски скок

Сергей Бубка – овчарски скок

Сергей Бубка – овчарски скок - изображение

Сергей Назарович Бубка (1963) е бивш украински състезател в овчарския скок. Представлява СССР до разпадането му през 1991 година, като многократно е обявяван за най-добрият спортист в света. През 2012 година става член на „Залата на славата“ на IAAF.

Сергей Бубка спечели 6 поредни златни медала от световни първенства, чупи олимпийските и световните рекорди цели 35 пъти (17 пъти на открито и 18 в зала), като в един момент се състезава само със собствените си постижения, конкуренцията е далеч зад него. Беше първият скочил над 6 метра и единственият преминал границата от 6,10 м.

Бубка притежава текущите световни рекорди на открито с 6,14 м. от 31 юли 94-та година в Сестриере (Италия) и на закрито с 6,15 м. поставен през 1993 година на 21 февруари в родната му Украйна на състезанието в Донецк.

Началото на една легенда

Сергей Бубка влиза в международната лека атлетика през 1981 година, като на Европейското първенство за младежи завършва седми. Световното първенство през 1983 година провело се в Хелзинки се оказва повратната точка за младият Бубка, като той печели златния медал с 5,70 метра. Следващите години стават свидетел на тоталната доминация на украинеца, който поставя рекорд след рекорд и определя стандартите в дисциплината овчарски скок.

Първият нов световен рекорд е 5,85 метра от 26 май 1984 година, който издържа само седмица, с нов резултат от 5,88 м. Бубка обаче не спира до тук и месец по-късно прави 5,90 метра. Целият свят следи с внимание всяко участие на младежа, тъй като всеки негов нов скок предвещава рекорд. Първото преодоляване на 6-метровата бариера е направено в Париж, като това става на 13 юли 85-та година. Тази височина дълги години се е смятала за непостижима, но Бубка не се стряска от това клише. Без да има каквато и да е конкуренция, този невероятен атлет прескача още няколко пъти тази височина, с което показва, че първият му опит не е бил случаен. Връх в кариерата му на открито е 6,14 метра постигнати през 1994 година.

Сергей Бубка стана първият атлет в историята, който успява да преодолее 6,10 метра, на състезанието в Сан Себастиан (Испания) през `91 г. След поставянето на световният рекорд на открито, много от коментаторите започват да прогнозират залез на кариерата на великият скачач. Той прескача шестте метра цели 45 пъти в различни състояния, като едва ли в близкото бъдеще някой ще успее да постигне близки до тези резултати.

През 2001 година, великият Сергей Бубка спира със активната си състезателна кариера, на специална церемония събрала звездите в овчарския скок в Донецк.

Награди и заемани позиции

  • Бубка печели наградата „Принца на Астурия“ през 1991 година.

  • Той е бил три поредни години най-добър спортист на Съветския съюз от 1984 до 1986 година.

  • Спортист на годината за 1997 на вестник „L'Equipe“

  • Най-добър атлет в овчарския скок за втората половина на ХХ век, според „Track & Field News“.

  • Член на Съвета на ИААФ от 2001 година. През 2011 става негов заместник председател за срок от 4 години.

  • Към настоящият момент е президент на Националният Олимпийски Комитет на Украйна и член на МОК.

  • През 2003 година получава наградата „Спортен шампион на ЮНЕСКО“

  • Получава наградата „Международен златен факел на Фанатлон“ за приносът си към развитието и популяризирането на спорта

  • От 2002 до 2006 година Бубка е член на украинския парламент, както и на неговата комисия по въпросите за младежта, физическата култура, спорта и туризма.

  • Сергей Бубка е член и на „Шампиони за мир“, клуб, който събира 54 от най-известните и елитни спортисти, които се опитват да помагат за мира по света.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитно