Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По футбол Системи на игра във футбола – 4-4-2 с халфове „диамант“

Системи на игра във футбола – 4-4-2 с халфове „диамант“

Системи на игра във футбола – 4-4-2 с халфове „диамант“ - изображение

Системата 4-4-2 с халфове „диамант“ е станала популярна в края на 90-те години, като тя се основава на два централни халфа, дефанзивен и офанзивен разиграващ плеймейкър. Това е доста гъвкава атакуваща схема, като позволява както атака по крилата, така и такава през центъра на защитата на противника. Дефанзивният халф пък от своя страна помага на защитниците. Слабостта на схемата отново се крие в защитниците в линия, които лесно могат да бъдат преодолени от бърз нападател, което да бъде изведен с пас от дълбочина.

Изискване към отбора

Схемата 4-4-2 „диамант“ изисква двамата централни полузащитника да са много добри. Дефанзивният халф трябва да притежава добра визия и до може да прелива бързо в двете фази на футболната игра. Офанзивния халф (плеймейкъра) трябва да може да помага на централните халфове в организирането на атаката, а в същото време да може да бележи и голове. Това е може би най-важния играч в схемата, защото той получава топката обикновено с гръб към вратата и от неговите способности зависи дали ще може да се обърне и да преодолее защитника, след което да отправи удар или да пусне пас към нападателите.

Външните защитници и полузащитници трябва да са в отлична аеробна форма, тъй като им се налага да се движат много. Обикновено те преминават от 8 до 13 километра по време на мача, като голяма част от тях са в спринтове по линиите на тъча.

От защитниците се изисква да се познават отлично и да са в постоянен визуален и вербален контакт, тъй като се играе изключително на изкуствени засади, а това изисква синхрон, тъй като трябва да се избегне забавянето при пускането на паса от халф към нападател от противниковия отбор, за да не се покрие засадата.

Атакуващите играчи от халфовата линия и нападателите трябва да могат да надиграят защитник в ситуация 1 на 1 и да имат добро центриране към наказателното поле, където се търси съотборник, който да засече топката.

Задачи на треньорите

Ключът е да се направи адекватна програма за трениране на халфовете, тъй като от техните способности зависи успеха на тима. Основното е планиране на защитните действия, особено при противник с по-наситена средна линия. Вариантът е дефанзивния халф да се връща в защитната линия, а плеймейкъра да се върне и да покрие неговата зона. Изисква се много работа, за да се направи това преливане на линиите.

Треньорите трябва да обърнат голямо внимание и на издръжливостта и скоростта на външните защитници и халфовете.

Стратегия и тактика

Схемата 4-4-2 „диамант“ е много добра за игра срещу същата схема или срещу 4-3-3, но се получават слабости срещу 4-4-2 с полузащита и защита в линия и най-вече срещу 3-5-2, заради надмощието на средната линия и играта на 1 срещу трима противникови футболисти.

Покриване:

 1. Защитниците и полузащитниците покриват своите собствени зони

 2. Бековете имат задачата да спират нападателите, атакуващи по крилата, а централните защитници, нападателите минаващи през центъра

 3. Двойката централни халфове спират съответстващите им противникови халфове или бековете, нападащи по крилата.

 4. Дефанзивният полузащитник има задачата да руши играта на противниковите централни халфове и да се връща да помага на защитниците, докато плеймейкъра гради играта на отбора

 5. Нападателите трябва да се откриват, за да получат пас от близките си съотборници или да очакват дълги пасове, при които да надбягат защитниците, да овладеят топката и да стрелят към вратата.

Защита:

 1. Бековете имат задачата да спират атакуващите крила и бекове на другия отбор, като близкия до тях централен защитник трябва да им осигури подкрепа, в случай на нужда от това

 2. Другият централен защитник в същото време веднага покрива централния нападател на другия отбор.

 3. Външните халфове също покриват бековете, които са тръгнали по крилата

 4. Дефанзивният и офанзивният полузащитници покриват зоните на централните халфове на атакуващия отбор

 5. Свободния централен полузащитник хваща външния полузащитник от другата страна на игрището, като не го оставя да получи дълъг пас по широчина на полето.

 6. Централните нападатели следят движението на останалите защитници и внимават да не се включат в атаката на отбора им

Изнасяне на топката при атака

Изнасянето на топката се прави както при класическата схема 4-4-2 с полузащитници в линия.

Атака при схема 4-4-2 „диамант“

Най-често топката се подава към левия или десния халф, които по време на атака преминават в крила. Те имат няколко възможности:

 1. Надиграват бека, който е в тяхната зона, надбягват го и центрират топката

 2. Подават топката към идващия от задна позиция съотборник, който играе на позицията бек и той центрира към наказателното поле

 3. Обръща пасът към някой от вътрешните халфове (плеймейкър или дефанзивен халф) и той разиграва към нападателите или отправя удар към вратата, ако е на удобна позиция

 4. Обръща играта, като изпраща дълъг диагонален пас или такъв по широчината на игрището към бека или халфа от противоположната част на полето.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиНовиниСоциални грижиЛюбопитноСнимкиНормативни актовеЛайфстайлИсторияПсихологияСпорт и туризъмАнкетиТестовеВидеоХранене при...