Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По футбол Системи на игра във футбола 3-5-2

Системи на игра във футбола 3-5-2

Системи на игра във футбола 3-5-2 - изображение

Система на игра във футбола 3-5-2 е подходяща за привържениците на атакуващия стил на игра и умеещи да прилагат добре зоналната защита. Защитниците не пазят персонално нападателите, а по-скоро покриват определен периметър от полето, като атакуват всеки, който навлезе в този периметър, като често залагат на изкуствената засада. Централните полузащитници затварят средата на терена, а при атака, отборът има възможността да напада с петима играча. Външните полузащитници се превръщат в крила, докато атакуващият полузащитник е плеймейкър, който има голяма свобода на действие, което го прави труден за опазване от противниковите защитници. Тази схема на игра позволява създаването на много голови положения, тъй като може да се атакува както по крилата, така и през центъра.

Изисквания към отбора при формация 3-5-2

Тимът трябва да разполага с дефанзивен халф, който е в изключително добра аеробна форма, тъй като ще му се налага да разчита постоянно играта и да може да се включва както във фаза нападение, така и при защита. Той винаги трябва да бъде на точното място в точното време, защото е ключов за крайния резултат. Останалите четирима полузащитници могат да се включват по-често в атаките, но тогава дефанзивния халф трябва да следи случващото се на терена и при нужда (при загуба на топката) да се върне назад, за да спре атаката до момента, в който неговите съотборници се върнат и започнат да помагат в защитата на вратата.

Централните полузащитници трябва да умеят и да атакуват добре. Тяхната задача е да се включват в нападението от задни позиции, за да създават числено предимство, но също така трябва да могат да бележат и голове, когато им се отдаде такава възможност.

Нападателите трябва да знаят кога да тръгнат по диагонал на терена и кога да атакуват през центъра. Те трябва да са добри реализатори и да могат да се преборват за високите топки, които са изпратени към тях от крилата.

Външните полузащитници имат 2 основни задачи при атаката, да могат да надиграят 1 на 1 бековете и след това да центрират добре топката за двамата нападатели. Ако бъдат добре изведени, те също трябва да могат да реализират възможностите.

Защитниците в тази схема са само трима, което означава, че тяхното пласиране е ключово за отнемане на топката от противниковите нападатели и халфове.

Изискванията към треньорите при система на игра 3-5-2

Това е доста трудна формация, изискваща време за постигане на синхрон между защитниците, за да могат те да изпълняват успешно изкуствените засади.

Скоростта и издръжливостта на играчите също е задача, която трябва да бъде решена от треньорското ръководство. Такива качества са задължителни за тримата за защитници и за външните полузащитници. Играчите с добра техника и възможност да се надиграват с противниците трябва да бъдат на постовете нападател и атакуващ полузащитник. Онези играчи, които не разполагат с достатъчно скорост и издръжливост, но пък са тактически грамотни и имат страхотно чувство за позициониране, трябва да бъдат поставени като централни полузащитници. Комуникацията между защитниците и халфовете е ключов момент при тази схема на игра.

Стратегията при система на игра 3-5-2

Тази формация е най-ефективната в атакуващ план, заради вариативността, която предлага атакуващият полузащитник. Той може да осигури числено предимство както по крилата, така и в центъра на атаката. Това принуждава защитата на противниковия тим да отстъпва назад, а също така и полузащитници да се връщат да й помага, което отслабва техния преход към атаката, тъй като в предни позиции остават много малко хора, които са лесни за неутрализиране. Когато обаче говорим за защита при тази схема, тук се създава един потенциален риск при диагоналните подавания зад гърба на бранителите. Също така, защитниците могат да бъдат поставени под голям натиск от отборите, които играят с трима нападатели. Тогава дефанзивният полузащитник трябва да се връща много бързо в защитния вал и схемата се трансформира в 4-4-2.

Като цяло система 3-5-2 е за тимове, чийто играчи се познават добре и са в перфектен синхрон. Тогава тази постройка може да се превърне в най-ефективния вариант за тимове практикуващи схемата 4-4-2 или играещи също в 3-5-2, но пък е най-уязвима от 3-4-3 (която пък не е много често използвана).  

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСоциални грижиСнимкиНормативни актовеЛайфстайлИсторияПсихологияСпорт и туризъмАнкетиТестовеВидеоХранене при...