Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Нестандартен спорт Състезание с уок тигани

Състезание с уок тигани

Състезание с уок тигани - изображение

Състезанията с уок са разработени от германският телевизионен водещ Щефан Рааб. Състезателите се спускат с модифицирани китайски уок тигани по ледените улеи за бобслей и спускане с шейни. Съществуват индивидуални спускания и по четворки (състезателите се спускат със свързани един за друг тигани).

История на състезанията с уок

Този странен спорт е създаден след облог в немското шоу „Wetten, dass?“, при който един от участниците е приема предизвикателството на водещият, да се спусне по леден улей, седнал в уок тиган. През ноември 2003 година, в Винтерберг се провежда и първият Световен шампионат по спускане с уок, като неговият успех води и до следващото такова първенство на 4 март 2004 година, в Инсбрук. Участниците са предимно известни личности – актьори, певци, музиканти, телевизионни водещи, а също и професионални състезатели в зимните спортове като скелетон, бобслей и спускане с шейни.

Третият шампионат се провежда във Винтерберг, на 5 март 2005 година. За разлика от предните 2 години, това първенство се провежда на 2 улея, като крайното класиране се определя от общото време за преминаването им. Друга иновация е, че по време на квалификацията трябва да се направи триков скок в началото , като той дава определени точки, които определят стартовия ред за спускането. Постепенно състезанието се превръща от забавление в изцяло професионално и започва да набира популярност.

Оборудване за състезанията

Състезателните уок тигани не са нищо повече от обикновените. Единствено, тяхното дъно е подсилено с епоксидна смола и ръбовете са покрити с полиуретанова пяна, за да се избегнат нараняванията на участниците.

Поради рискът от удари в стените на улея, състезателите носят много добра защитна екипировка, подобна на тази при хокей на лед. За улесняване на спирането и за изпълнение на маневрите, на краката се поставят метални чашки.

За да се подобри ефективността на уок тигана, долната му част се загрява предварително с газова горелка.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиРецептиНовиниСоциални грижиЛюбопитноСпорт и туризъмНормативни актовеАлт. медицинаАнкетиЛечения