Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми в различните видове спорт Травми при паркур

Травми при паркур

Травми при паркур - изображение

Един от сравнително новите спортове изискващ комбинация от множество качества, като ловкост, бързина сила и гъвкавост, се нарича паркур. Травмите в паркура не са толкова чести, но могат да бъдат сериозни, поради това че при този спорт няма обезопасен терен, а същността му се състои в преодоляване на различни препятствия в градска среда. Ако трябва да се разгледа като съвкупност от класически видове спорт, може да се каже, че в паркура има елементи от гимнастика, лека атлетика, бойни изкуства и катерене, но съчетани в един нов и по-екстремен начин. Именно поради тази причина травмите при паркур могат да бъдат много разнообразни и обхващащи различни части от тялото, като най-честата причина за тях е падането от високо или твърдото приземяване. Практически е невъзможно да се практикува паркур без предварителна физическа подготовка, а при опит от страна не добре подготвени хора за изпълнение на акробатични номера, расте и риска от травми. Характерно за паркур е, че по-голямата част от натоварването пада върху долните крайници, поради което най-често се срещат травми на коляното, глезена, ходилото, както и мускулите и сухожилията на краката. Въпреки това, поради факта че е екстремен спорт, травми с различна тежест могат да се получат на всяка една част от тялото.

Травми в областта на глезена и ходилото 

Най-честите травми в областта на глезена и ходилото са свързани със загуба на баланс при приземяване или скачане от голяма височина. При такава ситуация най-често се получава навяхване на глезена, а при скачане от голяма височина може това да е съчетано и с фрактура на някоя от костите на ходилото или подбедрицата. Често се случва при скачане от голяма височина да се получи контузия на меките тъкани в областта на петата, състояние познато като "набити пети".
При хронично претоварване на ахилесовото сухожилие, може да се получи тендинит, който да е предпоставка за пълната му руптура (скъсване). Тендинитът на ахилесовото сухожилие се характеризира с болка в областта над петата по време на ходене, скачане или приземяване.

Травми в областта на подбедрицата

Травмите в областта на подбедрицата в по-леките случаи са свързани с разтежение на мускул или контузия, а в по-тежките може да се получи фрактура на костите на подбедрицата. Разтежения при паркур се получават най-вече в областта на прасеца, а при удари в предната част на подбедрицата (в областта на големия пищял) може да се развие периостит.

Травми в областта на коляното

Травмите в областта на колената са сериозен проблем при почти всички видове спорт. От острите травми най-често се получават увреждания на кръстните връзки в областта на коляното и менисците. В по-редки случаи, при падне на коляно, може да се получи фрактура на колянното капаче.

Хроничните заболявания при паркура са подобни на другите спортове свързани със скачане, бягане и честа смяна на посоката. Това са най-често бурсити в областта на коляното, тендинит на пателарното сухожилие, ходромалация на капачето, синдром на илиотибиалния тракт и др.

Травми в областта на бедрата

Най-често травмите в областта на бедрата са свързани с разтежения на мускули или техните сухожилия. Поради голямото разнообразие от движения и скокове в паркура, могат да се получи травма на всяка една от мускулните групи на бедрото.

Травми в областта на горните крайници

Травмите в областта на горните крайници в паркура са свързани преди всичко с опити за омекотяване на урара при падане. При падане върху отведена ръка в зависимост от силата и механизма на получаване на травмата, могат да се получат различни по вид и тежест травми.
При по-леките падания най-често се получава само навяхване на китката, докато при по-тежките може да има и изкълчвания или фрактури в различни части на горния крайник. Тези травми се получават най-често с отведена дорзално длан, като при силен удар може да се получи фрактура на ладиевидната кост или някоя от костите на предмишницата. При по-тежко падане върху отведена ръка могат да се получат и изкълчване на рамото или лакътя.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиСпециалистиИзследванияХранене при...Алт. медицинаБотаникаЛюбопитноНовиниВидеоИсторияКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)ПсихологияОрганизацииЛайфстайлИнтервютаНормативни актовеАнкетиЗаведения