Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Лека атлетика Стефка Костадинова – висок скок

Стефка Костадинова – висок скок

Стефка Костадинова – висок скок - изображение

Стефка Георгиева Костадинова (25/03/1965 г.) е бивша българска атлетка, състезател по скок височина. Вече 25 години нейният рекорд в дисциплината от 2,09 метра не е подобрен. След оттеглянето си от спорта, тя става председател на БОК (Български Олимпийски Комитет).

Ранна кариера

Стефка Костадинова учи в спортното училище в София. На едно състезание тя скача 1,66 метра, което е световен рекорд в нейната възрастова група и еквивалент на женския рекорд от 1941 година. Това я запалва още повече да се влага в тренировките, което помага по-късно в кариерата и да започнат да я наричат „Кралицата на високия скок“.

Кариера

Стефка Костадинова е всепризнат шампион в скока на височина при жените. През 1987 година тя поставя настоящият световен рекорд в Рим и въпреки многобройните опити той да бъде подобрен, все още никой не е успял да прелети над летвата с височина 2,09 метра. Бланка Влашич бе най-близо, но опитите и на 2,10 винаги са били неуспешни. Тя с разочарование казва, че този рекорд още може да почака, но според нея е въпрос на време да го подобри. Това време обаче така и не настъпва и името Стефка вече над 25 години излиза на екраните срещу световния рекорд в скока височина. Като цяло това постижение е едно от най-старите в съвременната лека атлетика.

Освен този рекорд, Костадинова държи и друг – тя е скочила над 2 метра цели 197 пъти, като останалите състезателки в тази дисциплина са далеч зад нея.

Кралицата на високият скок“ спечели и златен олимпийски медал през 1996 година в Атланта, като с постижението си от 2,05 м. тя е и олимпийски рекордьор. Освен златният, Стефка Костадинова има и сребърен медал от игрите в Сеул през 1988 година.

От световни първенства има златни медали през 1987 и 1995 г. на открито, а в зала има 5 първи места през периода от 1985 и 1997 година. Когато говорим за Европейски първенства, то Костадинова няма нито една загуба от всички свои участия.

Заради постиженията си тя става спортист на България през 1985, 87, 95 и 1996 година. На 24 ноември 2012 година Стефка Костадинова бе приета в "Залата на славата". Такава чест не е оказвана на нито един български спортист.

Спортно-административна кариера

През 1999 година „златното момиче“ на българската атлетика слага край на състезателната си кариера, но не се отдалечава от спорта, като става вице-президент на БОК и на Българска Федерация по Лека атлетика, а също и заместник – министър на спорта за периода от 2003 до 2005 година. На 11 ноември 2005 година, тя е избрана за президент на БОК, след като покойният вече Иван Славков е изключен от Международният Олимпийски Комитет, заради нарушаване на етичните стандарти.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиИсторияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съвети