Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Лека атлетика Хавиер Сотомайор – висок скок

Хавиер Сотомайор – висок скок

Хавиер Сотомайор – висок скок - изображение

Хавиер Сотомайор Санабрия (13/10/1967 г.) е бивш кубински лекоатлет, който е специализиран в скока на височина и е настоящия носител на световния рекорд в дисциплината. Олимпийски шампион от 1992 година, той доминира през деветдесетте години и е единственият човек, който успява да прескочи 2,44 метра. Бойкота на олимпийските игри от страна на Куба през 1984 и 1988 година и контузията му през 1996 година със сигурност са му попречили да вземе още олимпийски медали, но той се завръща за Сидни 2000 и взема сребърен медал. Отказва се от спорта през 2001 година.

1984 година – световен рекорд за младежи на Сотомайор

Той е само на 15, когато прескача 2 метра през 1983 година, а до края на същата година постига и 2,15 м. На 19/05/1984 година в кубинската столица Хавана, Хавиер постига 2,33 метра, което е и новия световен рекорд за младежи. Той не участва в Олимпиадата в Лос Анжелис през същата година, тъй като Куба и останалите комунистически страни бойкотират.

През 1985 година Хавиер Сотомайор печели сребро при мъжете в състезанието на закрито в Париж. Кубинският скачач постига 2,30 метра на 19 януари. Само 2 месеца по-късно, той прави подобрение на личния си рекорд, като скача 2,34 метра.

През следващата година, Сотомайор продължава да подобрява постиженията си и прави 2,36 м. в състезанието проведено в Хавана. Първата международна титла идва от Панамериканските игри, а през 1987 година се прави ново най-добро лично постижение от 2,37 метра.

Първият световен рекорд през 1988

Само четири дни преди олимпийските игри, в испанския град Саламанка, Хавиер Сотомайор прави подобрение на световния рекорд с един сантиметър, като скача 2,43 сантиметра. Той обаче отново няма да участва в игрите, тъй като Куба, Северна Корея, Етиопия, Албания и още няколко страни отново правят бойкот.

1989 и 1993 година, новите рекорди

Кубинският скачач подобрява на два пъти собственият си световния рекорд. 29/07/1989 година, на първенството на Централна Америка и Карибския басейн, което се провежда в Сан Хуан, той преодолява 2,44 м., а четири години по-късно, в Саламанка той прескача летвата, която е поставена на 245 сантиметра.

Още през 1991 година, след като побеждава основния си конкурент, американеца Холис Конуей с 2,35 м., той е развълнуван от виковете на тълпата и поисква вдигане на летвата с 10 сантиметра. И трите му опита обаче завършват със събарянето й с раменете му. След неуспеха той заявява, че физически е бил готов да направи рекорда, но психически, не.

Рекордът поставен в Саламанка е в петия опит на Сотомайор. В първите три опита той скача 2,32; 2,35 и 2,38 метра, след което иска 2,45, които не успява да прескочи първия път. Във вторият си опит обаче, той леко докосва препятствието, но то се задържа на стойката. Уникално е захождането на Хавиер Сотомайор, като той се засилва, прави две удължени крачки в средата, след това три бързи и кратки, с които набира още скорост, а след това се подготвя за скока с три по-големи крачки и завършва с ново ускорение от пет стъпки, след което отскача и сякаш помпи с ръцете си, за да може да се изтласка още по-нависоко.

След постигането на рекорда, този скачач казва, че се радва за постигането на този резултат именно в Саламанка, защото в този град той се чувства като у дома си, а всички хора го познават и поздравяват, а не рядко и го спират да разпитат как са близките му, как върви кариерата и тренировките му и т.н.

Хавиер Сотомайор не е носител само на световния рекорд на открито, а е негов и този в зала от първенството в Будапеща през 1989 година, където той преодолява 2,43 метра.  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиИсторияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съвети