Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на гръдния кош, корема и таза Стрес фрактура на ребрата при спортисти

Стрес фрактура на ребрата при спортисти

Стрес фрактура на ребрата при спортисти - изображение

Голямото натоварване на горните крайници в някои спортове може да доведе до получаването на стрес фрактура на ребрата при спортисти. За разлика от фрактурите на ребрата причинени от удар или падане, основната причина за стрес фрактурите е продължителното механичното натоварване и невъзможността за възстановяване на костната тъкан. Наблюдава се в спортове с чести хвърляния, замахвания или повтарящи се движения на горните крайници като гребане, тенис, бейзбол, баскетбол и др.

Какво представлява стрес фрактурата на ребрата?

Стрес фрактурите на ребрата представляват микроскопични пукнатини по костта, които се появяват в следствие на системните високи натоварвания в спорта. Всяка една кост е в състояние да издържи еднократно на голяма сила, но когато се касае за постоянно натоварване и липса на време за възстановяване, нейната структура може да се наруши и да се получат малки пукнатини. С течение на времето тези малки пукнатини се увеличават и свързват, а здравината на костта намалява, като в някои случаи може да се стигне до пълна фрактура. Основен фактор при образуването на стрес фрактурите са рязко увеличаване на натоварването при тренировка и липсата на време, нужно за възстановяване на костта, след голямо натоварване. Стрес фрактура на ребрата се наблюдава най-вече при елитни спортисти с високоинтензивно натоварване на горните крайници и корема, поради системните контракции на мускулите захващащи се за ребрата (като m. serratus anterius). Най-често от такава травма на ребрата страдат гребците, тенисистите, питчърите във бейзбола, баскетболистите и някой лекоатлети. При бейзболистите и тенисистите се наблюдава най-често фрактура на първото ребро, докато при гребците се засягат най-често 4то и 5то ребро. Основана причина за задълбочаването и усложненията на стрес фрактурите на ребрата е късното диагностициране и тренирането с вече проявили се симптоми.

Предразполагащи фактори за получаването на стрес фрактура на ребрата могат да бъдат:

  • Прекалено натоварващи тренировки
  • Липса на достатъчно време за възстановяване
  • Липса на постепенност в натоварването
  • Неправилна техника на тренировка
  • Лоша гъвкавост
  • Мускулна слабост
  • Лоша поза на тялото
  • Неадекватна диета
  • Хронична преумора

Симптоми при стрес фрактура на ребрата

Водещият симптом при стрес фрактурата на ребрата е болката в областта на гръдния кош, която се усилва по време на физическо натоварване и намалява по време на покой. Болката често е с неясна локализация и може да ирадиира в посока към гърба, рамото или врата. При по-тежките случаи, болка се провокира и при дълбоко вдишване, кашляне или смях. Болка е налице и при притискане на засегната област, като при задълбочаването на проблема, тя става постоянна и се появява и през нощта.

Диагностика при стрес фрактура на ребрата

Диагностицирането на стрес фрактурите понякога е трудно и изисква подробно изследване от специалист в областта на спортната медицина или травматологията. Често стрес фрактурите са много малки, за да се видят добре на рентгенографията, поради което могат да бъдат пропуснати. Поради тази причина може да се изискат допълнителни изследвания като ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография.
Ако спортистът е имал и друг път стрес фрактура е удачно да се направят пълен набор от изследвания с цел изключването на системни фактори за появата й.

Лечение при стрес фрактури на ребрата

Консервативното лечение е основният подход при неусложнените стрес фрактури на ребрата.
Първата и най-важна стъпка при него е относителният покой на тялото, който има за цел да ограничи движенията провокиращи болка и спиране на увреждането. Това обикновено включва период от 4-6 седмици, в който се избягва вдигането тежести, натоварването на раменния пояс и тежки тренировки. Целта не тези мерки е да се даде достатъчно време, за което тялото само да се възстанови от травмата. През този период могат да продължат всички дейности, които не провокират болка, с цел поддържане на спортната форма.
Друг важен елемент от лечението включва анализ на тренировъчния режим и коригиране на всички грешки, които биха довели до повторна поява на проблема.
При такъв тип травми е добре да се анализира и хранителния режим, и в диетата на спортиста да се включат храни с високо съдържание на калций.

В лечебния процес могат да включат и различни физиотерапевтични средства като:

Времето за пълно възстановяване на спортиста може да варира в широки граници и е свързано най-вече с тежестта на фрактурата и индивидуалните възможности за възстановяване на спортиста. Ако фрактурата не се забелязва на рентген, то възстановяването обикновено трае между 8-12 седмици. В по-тежките случаи или при пълна фрактура на ребро, този процес може да продължи 6-12 месеца, до пълното възстановяване на спортиста.

Оперативно лечение се налага много рядко и то само при някои усложнения. Такова усложнение е натрупването на прекалено голямо количество калус в областта на фрактурата, който може да причини притискането на нервни структури и кръвоносни съдове. В този случай с операцията се цели премахването на компресивното действие на калуса.

Превенция на стрес фрактурите на ребрата 

Почти всички стрес фрактури могат да бъдат избегнати чрез минимизиране на факторите, които ги причиняват и спазване на общите правила за предпазване от спортни травми. За тази цел със спортиста трябва да работи добър треньор и екип, който да контролира тренировъчния процес и натоварването. За избягването на подобен тип травми много важна роля играят и балансираното хранене и пълноценното възстановяване.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияСпециалистиНовиниСоциални грижиЛайфстайлАлт. медицинаВидеоНормативни актовеИсторияКлинични пътекиБотаникаПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииИнтервютаАнкетиЗаведения