Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Стрийтбол

Стрийтбол

Стрийтбол - изображение

Стрийтбол или уличен баскетбол е вариант на баскетбола, но с много по-неформална структура и ограничения откъм правилата. Играе се на открити игрища, което позволява на играчите да покажат уменията си пред много по-широк кръг от зрители. Не са редки случаите на организиране на мачове през нощта, на площадки, които разполагат с осветление, а след 2000 година интересът от страна на медиите към този спорт значително е нараснал.

Производителят на спортна екипировка AND 1 организира турнири по цял свят, като някой от играчите вече се превръщат в легенди в стрийтбола. Те не са популярни толкова със собствените си имена, а по-скоро с прякорите си. Някой от най-известните играчи са Скип май Лу, Боунафайд, Главното Събитие, Горещият Сос, 50, АО и Професорът.

Правила и характеристики

Правила в стрийтболът като официална формулировка не съществуват, по-скоро на всяко игрище има създадени вътрешни неписани такива. Обикновено няма съдии, а всеки играч, който счита че е бил фаулиран просто извиква: „Фаул!“ Наказателни удари не се присъждат, просто топката се дава на играчът, срещу който е било извършено нарушението.

В стрийтбол има един термин, който е често използван от играчите и незапознатите считат, че той означава „Фаул!“, тъй като след него следва действие, което е същото както при фаулирането. Терминът е AND 1 и се използва когато някой от играчите иска да каже: „Не можете да ме спрете даже и когато ме фаулирате!“ Много често, баскетболистите от улицата имат огромно самочувствие на много добри играчи и те го показват именно с изрази като този.

Фауловете не се изпълняват с наказателен удар, което има за цел играта да не бъде накъсвана, а възможно най-бързо да приключи срещата, тъй като обикновено за игрището чака друга група играчи, които също искат да демонстрират своите умения.

Нарушенията в стрийтбол обаче са много често използван начин за защита, тъй като играчите знаят, че извършването на фаул няма да доведе до негативна промяна на резултата в техен ущърб. Все пак, по-добрите играчи имат неписано правило да не прибягват до този метод за спиране на противника, тъй като все пак се играе върху твърда настилка и могат да се получат доста тежки контузии. Това е един вид етикет и всички се стараят да го спазват. В някой мачове има уговорки, до колко фаула са допустими, като броят зависи сериозността на мачът.

Структура на играта

Обикновено мачовете се играят до 7, 11 15 или 21 точки, като отбелязаните кошове от близка и средна дистанция се броят за една точка, а тези от дъгата за 3 точки (в баскетбола) се отчитат като 2. Много често се използва правилото за победа с минимум 2 точки разлика, което означава, че дори да се достигне до определеният брой точки, то ако разликата между двата отбора е само 1 точка, мачът продължава до разлика от 2.

Най-често отборите са съставени от трима баскетболисти, но могат да се видят и конфигурации от двама до петима играча. Обикновено се играе само на един кош, за разлика от баскетбола.

Мачовете могат да се спрат и при явно превъзходство на единият от отборите. Прибягва се до правило, наречено „Скункс“, като обикновено до него се стига при резултат 7:0.

Когато се играят по няколко мача за определяне на победител, например вземане на 2 от 3 игри, на 3 от 5 или на 4 от 7, тогава победителят във всеки от отделните мачове има право на първа топка в следващия.

Варианти на стрийтбол

21

Това е може би най-популярният вариант на стрийтбола. Отборите обикновено са съставени от трима до петима състезателя, но е възможно да се играе 21 и двама на двама или отборите да са съставени от по повече от петима баскетболиста. Правилата са изключително променливи, като те се договарят предварително между участниците в мачовете. Типични правила при 21 са:

 • За започване на играта, един играч стреля към коша от далечна дистанция. Стрелбата обаче не трябва да бъде успешна, за да се даде равен шанс на двата отбора да се преборят за отскочилата топка.

 • Важи правилото за нормално изпълняване на фаул от наказателната линия

 • Кошовете се броят за 2 и 3 точки, за разлика от 1 и 2 точки в обикновения стрийтбол

 • След успешно изпълнен наказателен изстрел, играчът има право да отправи до 3 изстрела, но опитите му спират ако някой от тях е неуспешен

 • Ако и трите допълнителни изстрела са успешни, тогава играчът отново получава топката, като той трябва да започне играта извън зоната за три точки

 • Последният баскетболист, който е направил стрелба към коша, трябва пръв да се включи във фаза защита.

 • При промяна на притежанието на топката, тя трябва да бъде извадена извън дъгата за три точки. Не са позволени директните стрелби след овладяване на топката под коша, след хвърляне към него от страна на противников играч

 • За да се спечели мачът, трябва да се отбележат точно 21 точки. Ако тази бройка бъде надвишена, тогава точките на отбора се редуцират до 11, 13 или 15, в зависимост от първоначалната договорка.

 • Отборът, който е спечелил предходната среща започва следващата с притежание на топката

 • Иска се фаул само за сериозни нарушения на играта (както се казва: „Няма кръв, няма фаул“)

Съществуват и други типични правила, които целят да се избегне объркването при владеене на топката. Такива са например:

 • Отровните точки“ - това е много сериозно правило, което гласи, че ако някой от играчите е направил 13 точки, той трябва задължително да вкара при следващата си стрелба към коша, в противен случай точките му се зануляват. Обикновено много добрите играчи често използват тази договорка

 • В краят на играта, двата отбора избират по един играч, който трябва да стреля от зоната на трите точки, за да спечели първа топка в следващата игра

 • Играчи, които са отбелязали по-малко от 13 точки могат да ги запазят в следващия мач, като това правило се използва, когато има явна разлика в класите на играчите от двата отбора.

21 е много предизвикателен за играчите вариант на стрийтбол, като добрите стрелци имат леко предимство, тъй като при успешно реализиране на кош, те печелят и притежанието на топката за своя отбор. Освен това, изискването да се вкарат точно 21 точки поставя доста предизвикателства пред състезателите и те трябва да са пределно концентрирани и да изчисляват точно резултата. Възможно е да се стигне до 20 точки и тогава единствено наказателен изстрел е възможния вариант, затова се правят много празни стрелби, докато някой от играчите не бъде фаулиран. Тогава на преден план излиза точното изпълнение, защото пропускът може да доведе до провал на целия отбор.

Бостън

Това е по-рядко използван вариант на стрийтбола. При него се играе 1 на 1 (понякога и 2 на 2), като това е един вид турнир. На полето излизат двама играча, като останалите участници изчакват извън полето. Всички отбелязани кошове се броят за 1 точка. Играе се до 11 точки, като победителят остава в игрището и има право на първа топка, а негов противник е един от чакащите. Загубилият отива последен сред чакащите. За да се спечели един такъв турнир при Бостън, един от играчите трябва да спечели определен брой срещи, обикновено 7 или 11). Това е огромно предизвикателство, ако играчите са повече на брой.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпорт и туризъмСпортЛюбопитноСнимкиЛайфстайл