Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Баскетбол с инвалидни колички

Баскетбол с инвалидни колички

Баскетбол с инвалидни колички - изображение

Баскетбол с инвалидни колички е параолимпийски спорт и е един от най-практикуваните от хората в неравностойно положение. В световната организация участват 82 държави, като броят им нараства с всяка изминала година, а според неофициалната статистика, над 100000 души практикуват баскетбол с инвалидни колички, за забавление, за поддържане на добра форма и професионално.

Както споменахме, този спорт е част от параолимпийската програма, като игрите се провеждат на всеки четири години. Тези игри започват 2 седмици след Летните олимпийски игри, а градът домакин е един и същ за двете големи спортни събития.

При баскетболът с инвалидни колички има и световно първенство, което се провежда 2 години след параолимпийските игри. Най-добрите национални отбори при мъжете и при жените са тези на Канада, Австралия, Великобритания, Холандия и Япония.

История на баскетбола с инвалидни колички

Годините между 1940 и 1960

През 1944 година, Лудвиг Гутман адаптира някой от съществуващите спортове към практикуването им с инвалидни колички. Това е част от рехабилитационната програма на една от болниците в Бъкингамшир, Англия. От 1946 година, баскетболът с инвалидни колички започва масово да се практикува от ветераните от Втората Световна Война, които са останали инвалиди, а постоянно нарастващата популярност на спорта го изваждат извън пределите на Англия и САЩ и той се разпространява из целия свят.

През 1952 година отборът на Холандия е поканен да участва в мач срещу Великобритания, като това става на първите Международни игри Стоук Мендивил, което събитие се превръща в ежегодно и се провежда и до днес.

Баскетболът с инвалидни колички, какъвто го познаваме сега, за пръв път се играе през 1956 година, а първите мачове са именно на горепосочените игри. Отборът от САЩ, Пан Ам Джетс, печели първият турнир.

От 1970 година до днес

От 1973 година, баскетболът с инвалидни колички се отделя като подраздел на Международните игри Стоук Мендивил, а през 1989 година е създадена Международната Федерация по Баскетбол с Инвалидни колички, известна също с акронима си IWBF. Тази федерация обаче не е била абсолютно независима и не е имала пълната власт в управлението на този спорт до 1993 година. След тази година, отговорността за развитието на спорта за инвалиди е поета от IWBF и благодарение на активните програми, много държави се включват в нея, което води до разделянето им в четири географски зони: Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия+Океания.

Първото Световно първенство по баскетбол с инвалидни колички се провежда през 1973 година, като негов домакин е белгийският град Брюж. Първият световен шампион в историята на спорта е тима на Великобритания. През първите 11 Световни първенства, 6 пъти шампиони са ставали САЩ, а по веднъж Великобритания, Израел, Франция, Канада и Австралия. Канада има и 4 титли при жените, а САЩ са на второ място с 2 титли.

Правила

Баскетболът с инвалидни колички започва повечето основни правила и точкуване от баскетбола, като и тук кошът е на височина 305 сантиметра и игрището е със стандартните за играта размери. Изключения са правилата, които са били създадени, за да се приспособят за играта с инвалидните колички. Например „крачки“ се отчитат, когато баскетболистът докосне колелата повече от 2 пъти, след като получи топката и дриблира с нея. Играчът трябва да подаде, да направи дрибъл или да стреля, преди да докосне колелата отново.

В някой страни като Англия, Австралия и Канада, баскетболисти, които не са инвалиди нямат право да участват в спорта.

Класификации

Баскетболът с инвалидни колички се основава на обикновеният баскетбол, но тук са направени някой промени, които имат за цел да отразят различните нива на увреждане на играчите. Всички отбори, които се състезават над нивото за любители използват система за класификация, която е от 1 до 4,5. Спортистите с минимални увреждания се оценяват с най-високата оценка, докато инвалидите, които са увредени от гърдите надолу напълно, получават оценка 1,0. Има страни от Европа, а също и Канада, където здрави спортисти също практикуват спорта, като тяхната оценка е 5,0. Тези баскетболисти обаче, нямат право да участват в мачове от международни състезания.

В международните турнири има наложени ограничение за определен брой точки, допустими в една от частите. Не е позволено, всеки един от петимата играчи, които в момента са на полето да има отбелязани повече от 14 точки.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСпорт и туризъмСоциални грижиСнимкиАнкетиАлт. медицина