Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Счупване на носа в спорта

Счупване на носа в спорта

Счупване на носа в спорта - изображение

Една от често срещаните спортни травми е счупването на носа. Най-често фрактура на носа се получава в контактните спортове, спортове използващи стикове или топка и спортове свързани с пътни инциденти като колоездене и мотоспортове. В бойните спортове като бокс и източни бойни изкуства счупването на носа е характерно заради множеството удари, които понася главата. При футбола и баскетбола, счупването на носа най-често е вследствие на сблъсък между двама играчи и удар с лакът или рамо. В хокея честите фрактури на носа са свързани с удар от стик или шайба. Високата степен на травми на носа в спорта е свързана най-вече с това, че той е най-изпъкналата част от лицето и поема голяма от енергията при удар.

Какво представлява счупването на носа и какви са неговите симптоми?

Външната част на носа се изгражда от назалните кости на черепа и няколко хрущяла, които изграждат предната част на носа и костната преграда. Тъй като костите на носа са много фини, много често те могат да бъдат счупени при директен удар. В много от случаите това е съпътствано с разместване и деформация на носните хрущяли и най-вече на носната преграда. В по-леките случаи може да е налице разместване на хрущялните структури, но без да има счупване на носните кости. При по-тежките случаи фрактурата на носа може да е съчетана с други фрактури в областта на лицевия череп, което да доведе до сериозни и животозастрашаващи състояния.

Фрактурата на носа се придружава от:

 • силна болка и подуване в областта на носа
 • синини в областта на носа и очите
 • нарушено дишане през носа (едностранно или двустранно)
 • обилно кръвотечение от носа 
 • външна деформация на носа

Може да са налице и съпътстващи симптоми като:

 • обилно сълзотечение - може да е вследствие на увреждане на назолакрималния канал или слъзния сак
 • изтичане на черепно-мозъчна течност - в следствие на съпътстващи фрактури на решетъчната кост
 • подкожен емфизем (въздух под кожата) - в следствие на нарушаване на целостта носните синуси
 • хематом на носната преграда

За неспециалист е трудно да определи дали при прозрачна секреция от носа това е свързано с изтичане на черепно-мозъчна течност, затова при съмнение трябва веднага да се потърси специализирана помощ. Тежките фрактури на носа могат да бъдат съпътствани от обилни кръвоизливи и оток, които могат да блокират дихателните пътища, а това също изисква спешна медицинска помощ. При ненавременното и неадекватно лечение на фрактурите на носа могат да се появят множество усложнения и деформации.

Диагностика и оценка при счупване на носа

Диагнозата се поставя на базата на клиничните симптоми и рентгенография. Поради големия оток, който се получава при удар в областта на носа, понякога е трудно да се установи дали има фрактура на носните кости или се касае само за деформация на носните хрущяли. Рентгенографията осен, че показва фрактурите на носа дава информация за съпътстващи фрактури и на други лицеви кости.

Лечение при счупване на носа

Веднага след травмата се взимат мерки за спиране на кръвотечението и намаляване на отока и болката. Най-често се използва плик с натрошен лед, който се поставя в областта на носа и обезболяващи средства като парацетамол или ибупрофен. На място не се правят опити за наместване на носа или други коригиращи манипулации. Наместването се прави от специалист възможно най-скоро след фрактурата. Отокът е основния фактор, който забавя оперативните интервенции. Ако фрактурата е открита и има рана в областта на носа, наместването започва с хирургична обработка на раната и в последствие наместване на костните фрагменти и възстановяване на формата на носа. След хирургичното лечение е много важно костните фрагменти не се разместват и да останат в анатомична форма. За тази цел могат да се приложат различни фиксатори, които да придържат носа.
При ненавременна лекарска помощ могат да се развият редица усложнения и трайни деформации на носа като:

 • трайно изкривяване и деформации предната част на носа
 • трайни перфорация или изкривяване на носната преграда
 • постоянни затруднения при дишане през носа
 • инфекции на носа или носните синуси
 • нарушения в обонянието

Най-важен фактор за избягване на фрактурите на носа е носенето на защитни средства като каски, маски и протектори и недопускане умишлено груба игра.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниЛюбопитноИзследванияЛеченияКлинични пътекиБотаникаСнимкиВидеоИсторияЛайфстайлТестовеФизиологияСпециалистиЗдравни проблемиНормативни актовеХранене при...Рецепти