Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По кикбокс и бойни спортове Ляв и десен прав удар в трупа

Ляв и десен прав удар в трупа

Ляв и десен прав удар в трупа - изображение

Изпълнението на прави удари в трупа в кикбокса е малко рисковано, тъй като при снишаването на тялото и главата създава удобен момент за контраудар с крак. Въпреки това, те могат да се използват както в комбинация с други удари, така и самостоятелно, като с тях се нанасят доста сериозни поражения на противника, особено ако той бъде ударен в слънчевия сплит или в черния дроб. Самото изпълнение на прав удар в трупа може да се направи от място или с крачка напред.

Ляв прав удар в трупа

Изпълнение от място

Ударът започва едновременно със снишаването на тялото чрез свиване на коленете и изнасяне на трупа леко напред и надясно. Търси се трупа на противника, чрез разгъване на ръката.

Изпълнение с крачка

Прави се изтласкване напред с десния крак и едновременно с пристъпването на левия крак се прави снишаването напред и надясно и разгъването на лявата ръка към трупа на противника. Ударът достига до целта малко преди левия крак да стъпи стабилно или едновременно с него.

Левият прав удар в трупа се изпълнява често с разноименна крачка. Началото на удара дава тласъкът на левия крак. Десният пристъпва напред и встрани, заедно с изнасянето на удара и снишаването на тялото напред и встрани. Ударът стига целта малко преди или едновременно с поставянето на десния крак в опора. Тежестта на тялото е върху десния крак, който се свива в коляното.

При изпълнението на ляв прав удар в трупа, снишаването трябва да бъде толкова, че насрещният ляв прав на противника да мине над главата ви.

Защита от ляв прав удар в трупа и контраудари

Най-честата използвана защита при този удар е подлагането на ляв или десен лакът и крачка назад. Ефективни контраудари са ляво и дясно маваши в главата и като цяло всички удари с крака.

Десен прав удар в трупа

Изпълнение от място

Този удар е идентичен с десен прав удар в главата. При движението на тялото отдясно наляво се прави снишаване с помощта на тазобедрените и коленните стави и леко привеждане на трупа напред и наляво.

Изпълнение с едноименна крачка напред

Движението отново е като десен прав в главата, но заедно с оттласкването на десния крак, с прави гореописаното снишаване.

Изпълнение с разноименна крачка напред

Отново като удара в главата, но заедно със снишаване на тялото и превеждането на трупа напред и вляво, се прави въртене на торса от дясно на ляво.

Защити от десен прав удар в трупа и контриращи удари

Ударът е много силен и попадение в диафрагмата или в черния дроб могат да сложат край на мача или най-малкото силно да понижат издръжливостта на противника.

Най-често използваните защити срещу десен прав удар в трупа са подлагане на ляв или десен лакът, като в момента на удара се прави изместване на лакътя встрани от тялото, за да не бъде продължено движението движението на удара към диафрагмата или черния дроб, при поемането. Други възможности за избягване на този удар е крачката назад или встрани.

Контраударите:

  • При подлагане на ляв лакът са десен прав в главата или дясно маваши.

  • При подлагането на десен лакът се прави ляв прав или ляво маваши.

  • При крачка назад се прави ляво или дясно маегери, ляво или дясно маваши, ляв или десен прав в главата.

  • При крачка в ляво, контриращите удари са десен прав в главата или дясно маваши.

  • При крачка в дясно се използва ляв прав или ляво маваши.

Разбира се, съществуват и други възможности за контриращи удари, но те се усвояват с времето и упоритите тренировки.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСнимкиЛайфстайл