Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на костите Счупване на раменната кост при спортисти

Счупване на раменната кост при спортисти

Счупване на раменната кост при спортисти - изображение

Едно от сравнително честите счупвания при спортисти е това на раменната кост, познато в медицината като фрактура на хумеруса. Основните причините за тази травма са падането върху ръка и свръхголемите натоварвания на горните крайници в някои спортове. Най-често този тип фрактура се получава при падане върху твърда настилка, удар с бухалка или стик, катастрофа в моторните спортове, а по-рядко и при спортове свързани с хвърляне. В зависимост от тежестта и вида на счупването то може да бъде частично или пълно, със или без разместване на костните фрагменти.

Какво представлява счупването на раменната кост и какви са причините за него?

Фрактурата на хумеруса е тежка спортна травма, при която рамената кост се чупи в горната, долната или средната си част. В по-леките случаи може да има само пукване или частично счупване, а в по-тежките множество фрагменти. Това дали има разместване на костните фрагменти зависи най-вече от мястото и вида на фрактурата. В някои случаи се получава вклиняване на костните фрагменти и счупването първоначално може да прилича на по-тежка контузия. При фрактури в областта на диафизата (средната тръбеста част на коста) в следствие от директна травма и удар, най-често счупването е напречно на коста, докато при индиректна травма (например удар в лакътя и силно хвърляне) е най-често спирално. В англоезичната литература индиректните спирални фрактури на раменната кост са известни като "фрактура на хвъргачите" - Thrower's Fracture.

Обикновено счуването в областта на раменната кост е вързано със сериозно падане или удар, но може да се касае и за фрактура свързана със силно хвърляне или спонтанно счупване при наличие на микропукнатини в коста (стрес фрактура). По правило най-често фрактури се случват в моторните, екстремните спортове и зимните спортове, но този тип фрактура, макар и рядко, може да засегне и спортисти в спортовете свързани с постоянни силни хвърляния като бейзбол, дожбол и подобни на тях.

Какви са симптомите на счупването на раменната кост?

Симптомите при счупване на раменната кост варират в зависимост от тежестта и мястото на фрактурата. Основни симптоми са болката, отокът, кръвонасядането и евентуална деформация и нарушения във функцията на ръката. В по-тежките случаи може да има засягане на нерви, кръвоносни съдове или излизане на коста през кожата (открита фрактура).

Обикновено при вклинените фрактури, когато няма разместване на фрагментите, се наблюдава само кръвонасядане и има болка при натиск. Когато обаче има разместване на костните фрагменти има изявена деформация, патологична подвижност и крепитации (хрущене).

Диагностика на счупване на раменната кост

Диагнозата се поставя на базата на рентгенографско изследване и преглед. Обикновено допълнителни изследвания се налагат само, ако не фрактурата е частична или на рентгеновата снимката фрактурата не се вижда ясно.

Лечение на счупването на раменната кост

Счупването на раменната кост се лекува безкръвно или оперативно в зависимост от тежестта и разместването. Фрактурите с минимално или без разместване се прави репозиция и поставяне на крайника в гипс за 45 дни. При неразместени или слабо разместени фрактури може да се използва и ортеза или превръзка тип Дезо. В случаите на тежки фрактури, при които има множество и нестабилни фрагменти се прави хирургична операция с цел фиксирането им. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛеченияИзследванияАлт. медицинаНовиниЛюбопитноКлинични пътекиБотаникаСнимкиЛайфстайлВидеоИсторияЗаболявания (МКБ)ПсихологияОрганизацииСпециалистиНормативни актовеИнтервютаАнкетиХранене при...ЗаведенияРецептиФизиологияЕ-тата в храните