Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Спортни дестинации и маршрути Съвети за семейна колоездачна екскурзия на остров Тасос

Съвети за семейна колоездачна екскурзия на остров Тасос

Съвети за семейна колоездачна екскурзия на остров Тасос - изображение

Колоезденето е любим спорт за свободното време на много хора, а най-големи са щастливците, на които цялото семейство обича да прекарва своите почивни дни върху велосипедите. Много пъти съм казвал, че активните ваканции са най-добрите, тъй като освен за здравето, колоезденето е и начин да се видят възможно най-много красиви места около дестинацията, в която сте отседнали.

Днешната дестинация, която реших да ви представя е една от любимите ми за практикуване на много спортове, а именно остров Тасос. Когато си с малки деца, любимото семейно колоездене по стръмни планински пътеки се превръща в по-трудно изпълнимо, затова може да се замени с по-спокойни места за каране, като например асфалтови пътища и райони с развит селски туризъм. А Тасос е именно такова място, спокойно е, красиво, с превъзходна кухня, изключителни плажове, а почти няма да имате проблеми с езика, тъй като в топлите месеци българите преобладават на острова.

Защо Тасос?

Той е един от най-близките до България острови, изключително добър като цени за екскурзията, само на няколко часа път и има бърза връзка с фериботи от Кавала и Керамоти, които са на кратки периоди от време.

Основният път на Острова го обикаля целия, като следва бреговата ивица и минава през невероятни плажове, културни забележителности като манастира Архангел Михаил (той е девически и не се позволява да се влиза с непристойно облекло, но пък на входа ще ви дадат панталони и шал) и автентични селца, с много добри и сенчести таверни (силно препоръчвам „Дросия“до Стария чинар в село Панагия). От Потос можете да се отклоните за малко до старата столица Теологос, която е пълна с история.

Тасос е и най-зеления от гръцките острови, на него има над 20 милиона маслинови дървета, а освен тях кедри, дъбове, борове, кестени и други растителни видове, така че пътят е доста сенчест и приятен.

Ако вече сте решили да вземете семейството си и да отпътувате за остров Тасос, тук ще намерите моите съвети, които могат да ви бъдат от полза:

1 Заложете на колоезденето през пролетта или ранната есен

Времето по това време не е прекалено горещо или студено, а е приятно и достатъчно слънчево. Освен това, туристическият сезон не е в пика си и пътищата няма да са натоварени.

2 Не носете собствените си велосипеди

Ако имате повече багаж, не е нужно да носите и велосипедите си. На Тасос има много места за наемане на велосипед, като на повечето от тях можете да вземете и детска седалка или ремарке. Дневната такса е 5-10 евро.

3 Обиколката на острова ще се превърне в една вълнуваща и запомняща се семейна ваканция

Можете да обиколите целия остров за 3-4 дни, като цялата му окръжност по главния път е около 100 километра. Без проблеми можете да изминавате по 25-30 километра за деня, като дори с много почивки и разглеждане на забележителностите, това няма да ви е толкова трудно. Всеки ден ще се наслаждавате на нови и нови гледки и със сигурност няма да ви бъде безинтересно.

4 Планирайте почивки при изкачванията

Маршрутът общо взето не е много стръмен, няма големи изкачвания, но все пак, ако сте с по-малки деца, можете да спирате за почивки при изкачванията, като можете да ги съчетаете с нещо приятно.

5 Подгответе се за пикник

По главният път в Тасос има много места, на които с удоволствие можете да си направите пикник. Дори има изградени пейки и маси, като гледките наоколо са уникални. Само не забравяйте да се снабдите с повече вода, защото крайпътните чешми са рядкост (в Панагия има доста, тъй като това селище е доста богато на водни залежи, но пък то е към края на обиколката).

Панагия

За сметка на това, край пътя има достатъчно села, от чиито супермаркети можете да си купите вода (селищната мрежа на острова е предимно по крайбрежието, което е разбираемо, тъй като във вътрешността е предимно планински релеф и склонове с маслинови дървета).

6 Подгответе се за плаж

Излишно е да споменавам, че ще преминете покрай безброй плажове с кристално чиста вода и едва ли ще успеете да издържите на изкушението. Моите любими плажове са Парадайс бийч и Алики (плажът на русалките), като на вторият има малък полуостров, на който можете да видите останките на ранно християнска църква и още няколко исторически забележителности. Полуостровът е използван за добив на мрамор още от древността, като голяма част от носа му е изравнен с морското ниво и има снимка на съоръженията, използвани за ваденето на мрамора.

Водата е достатъчно топла от средата на май до края на септември, така че банските трябва да бъдат приготвени. Имам само 1 предупреждение – ако предпочитате по-скалните дъна, пригответе си плажни обувки, за да се предпазите от морските таралежи, тъй като убождането им е доста неприятно.

7 Планирайте разглеждане на забележителностите на острова

Препоръчвам ви да се отбиете от Потос и да посетите старата столица на острова Теологос. Селцето е с богата история, а вие ще можете усетите духа на Тасос, с каменните къщи и плочниците на покривите им. Можете и да хапнете в някоя от местните таверни.

На около 10 километра от Потос пък е манастир Архангел Михаил, който е изключително красив, а от терасата му се вижда в далечината Света гора на Атон. В манастира се съхраняват и сабите на някои от най-големите герои на Гърция.

8 Използвайте достатъчно слънцезащитни кремове

Както споменах и по-рано, пътят около Тасос е предимно сенчест, но на места е малко по-открито и е добре да си сложите слънцезащитни средства на откритите места, тъй като комбинацията от изпотяването от колоезденето, вятъра и слънцето допринася за по-лесно изгаряне.

9 Посетете таверна с място за децата

Много от таверните в Тасос (които не се намират на натоварените плажни ивици) разполагат с детски площадки или с прекрасни градини, където децата ви могат да се разпуснат и да поиграят, докато вие се наслаждавате на напитките и храната.

10 Избягвайте състезанията по планинско колоездене

Тасос се превръща във все по-популярна дестинация за планинско колоездене, тъй като почти целогодишно може да се практикува спорта, а релефът му позволява да се организират и доста състезания. По време на такива събития, много често се получава повишаване на цените на наема на велосипед и на квартирите. Затова планирайте ваканцията си във времето, когато няма такива състезания.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортИсторияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноСпорт и туризъмХранене при...