Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Триатлон

Триатлон

Триатлон - изображение

Триатлон е вид хибриден спорт, включващ три последователни дисциплини за издръжливост. Въпреки, че съществуват много разновидности, най-популярната му форма включва плуване, колоездене и бягане, като няма прекъсване между тях. Триатлетите се стремят да постигнат най-добро общо време, а също така и такова в трите отделни дисциплини. Думата „триатлон“ произлиза от гръцките τρεις (три) и αθλος (състезания).

Видовете триатлон могат да се различават по дължина на всяка една от дисциплините, като според международните правила, те са съответно:

Спринтова дистанция – 750 метра плуване, 20 километра колоездене и 5 километра бягане.

Средна (стандартна) дистанция – съответно 1,5 км., 40 км. и 10 км.

Дълга дистанция – плуване - 1,9 км., колоездене - 90 км. и бягане – 21,1км.

Свръх дистанция – плуване – 3,9 км., колоездене – 190 км., бягане – пълна маратонска дължина от 42,2 километра.

Последната дистанция е позната още като Ironman (Железен човек) триатлон.

Преходните области между плуване и колоездене (Т1) и между колоездене и бягане (Т2) служат за съхранение на велосипедите и на останалите принадлежности, които се използват в следващата дисциплина. Времето прекарано в Т1 и Т2 се включва в общото време, като това означава, че състезателите трябва да действат изключително бързо, за да не губят ценните секунди. Именно по тази причина, тези междинни зони могат да се различават по големина в отделните състезания, което главно зависи от броя на участниците, с цел те да преминават през тях без излишно забавяне.

Естеството на триатлона е такова, че тук се изисква огромна издръжливост, която се постига с редовни тренировки, фокусирани върху всяка едно от трите дисциплини.

Спортът прави своя дебют на Олимпиада през 2000 година в Сидни, като тук дистанциите са – плуване - 1500 метра, колоездене - 40 километра и бягане – 10 километра.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмЛюбопитноСпортЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиХранене при...ИсторияАлт. медицинаНормативни актове