Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По кикбокс и бойни спортове Основни принципи и структура на тренировката по кикбокс

Основни принципи и структура на тренировката по кикбокс

Основни принципи и структура на тренировката по кикбокс - изображение

Тренировката по кикбокс е основната организационна форма за разучаване, затвърждаване и усъвършенстване на техниката и тактиката, за развитието на общите и специфичните физически и психически показатели на занимаващите се с този боен спорт. Нейната организация и провеждане са съобразени с основните педагогически изисквания.

Принципи

  1. Съзнателност изразява се в осмисляне и разбиране на поставените цели и задачи и зависи в голяма степен от умението на треньора да обясни кратко и ясно същността и значението на предстоящата тренировка.

  2. Нагледност – изразява се чрез демонстрация на определена техника или тактически действия, придружени с кратко и ясно обяснение. Демонстрацията се извършва първоначално цялостно, с бързина, сила и темп, близки до бойните, а след това бавно и разчленено, като се акцентира върху отделните елементи, изграждащи конкретната техника или тактическо действие.

  3. Системност и последователност – свързани с редовността, постоянството и спазването на методиката на подготовката по кикбокс.

  4. Достъпност – съобразяване сложността на изучаваните елементи с възможностите на обучаващите се.

  5. Оздравителност – създаването на здравни и хигиенни навици у състезателите. Задължително е тренирането в чисти зали, използването на почистени уреди и съоръжения, както и на всички предпазни средства (каски, бинтове, ръкавици, назъбници и бандажи).

Тренировката по кикбокс се състои от три части, като всяка от тях има своите цели и задачи, които са взаимосвързани и са подчинени на основната част.

Структура на тренировката

Подготвителна част (20 – 30 минути). В началото на тази част от тренировката, треньорът кратко и ясно запознава състезателите с целите, задачите и съдържането на настоящата работа, а също така средствата и методите, които ще бъдат използвани.

Подготовката се състои от две части:

а) Обща подготвителна част (15 – 20 минути) – включва групови или индивидуални упражнения в движение или от място, чиято цел е загряване на мускулите, ставите и сухожилията и подготовката на сърдечно-съдовата и другите системи и органи за предстоящото натоварване. В края на общоподготвителната част се прави разтягането, и тъй като то е предимно статично, пулсовата честота спада, което налага да се направят няколко по-динамични движения, за да се ускори сърдечния ритъм до около 140-150 удара в минута.

б) Специалноподготвителна част (5 – 10 минути) – включва специални и състезателни упражнения, които да подготвят бойците за по-лесно разучаване и затвърждаване на технико-тактическите действия в основната част на тренировката. Специалната подготвителна част завършва с 1-2 рунда бой със сянка.

Основна част – в тази част на тренировката се решават основните проблеми на подготовката. Разучават се, затвърждават и усъвършенстват различните технико-тактически действия, развиват се и се поддържат общите и специалните физически и психологически качества. Продължителността на основната част зависи от периода на подготовката и целите, които се преследват и може да бъде от 30 до 70-80 минути.

Заключителна част – Състои се от разпускащи и успокояващи организма упражнения. В тази част, с продължителност 7-8 минути се прави ки кратък разбор на тренировката, могат да се поставят и допълнителни задачи за свободното време и други.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСоциални грижиФизиологияИсторияНормативни актовеЛюбопитноАнатомияСпорт и туризъмСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниХранене при...