Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По кикбокс и бойни спортове Маваши гери

Маваши гери

Маваши гери - изображение

Маваши гери е страничен удар с крак (сайд кик), който се изпълнява с пренасяне на тежестта към опорния крак, докато другия се свива в коленната става, след което повдига към едноименното рамо. Петата на опорния крак се завърта по посока на удара, а другия се изнася напред, така че подбедрицата да остане под ъгъл от 45 градуса. Опорният крак е леко сгънат в коляното и продължава да се върти, като в същото време се разгъва другия крак, като целта е в крайната фаза, петата на опорния да сочи противника. Ударът се нанася с горната част на ходилото или с долната част на подбедрицата. По време на изпълнението тялото е изправено или леко изнесено назад. Когато се прави с предностоящия крак, обикновено се изпълнява с леко пристъпване напред и с кръстосана стъпка, за да се използва масата на тялото за по-силен удар. При връщането на крака се следва обратния път, по който е достигнал до целта, като юмруците през цялото време са прибрани плътно до брадата, за да се избегне контра удар с крос към главата или прав удар.

Маваши гери може да се направи и директно – без изнасяне на коляното в страни, а направо напред и нагоре, косо към противника.

Защити от маваши гери и контраудари

Предпазване:

  • Подлагане на ляв или десен лакът, в зависимост от удара. Ако ударът е насочен към главата, тогава се подлага лява или дясна ръкавица.

  • Отклон назад

  • Крачка назад

Контраудари:

  • Насрещен ляв или десен прав удар

  • Насрещно мае гери

  • Насрещно маваши гери

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимки