Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми в различните видове спорт Травми в бодибилдинга

Травми в бодибилдинга

Травми в бодибилдинга - изображение

За един културист със строг и последователен тренировъчен режим няма нищо по-лошо от травмите в бодибилдинга. За бодибилдърите болката сама по себе си е неприятен проблем, но те са свикнали да я изтърпяват. Пропускането на тренировки обаче е нещо, което може да доведе до психичен срив всеки един сериозен спортист. Поради тази причина познаването на травмите и предпазването от тях е важен фактор за постигането на високи резултати и поддържането на добро здраве.

Мускулни и сухожилни разтежения

Популярно травмите на мускулите и сухожилията от пренатоварване се наричат разтежения, но този термин по-скоро описва механизма на получаването им, а не увредата от самата травма. Всъщност при разтеженията се разкъсват мускулни и сухожилни влакна и в зависимост от техния брой, тежестта на травмата може да варира от лека, средна до пълно разкъсване. При пълното разкъсване, мускулът се деформира под формата на топка, а състоянието изисква оперативно лечение.

Причина

В бодибилдинга причината е винаги една и съща - вдигане на голяма тежест, в пълен обем на движение, с не добре загрята мускулатура.

Резултатът - внезапна, остра, прерязваща болка и невъзможност да се продължи тренировката.

Лечение

Веднага след травмата - трябва да се постави плик с лед или студена влажна кърпа. Понижаването на локалната температура ще намали болката, отока и възпалението.

В следващите дни - покой на увредената мускулатура. В дните след травмата, изтърпяването на болката и тренирането на увредената мускулатура може да има само негативен ефект. В най-добрия случай, това само би забавило възстановяването от травмата, а в най-лошия, би довело до разкъсване на още мускулни или сухожилни влакна и задълбочаване на проблема. Това във всички случаи означава спиране на тренировки за по-дълъг период от време.
Ако болката не намалява не се колебайте да потърсите лекарска помощ. За обикновен човек е трудно да разграничи обикновеното разтежение от по-серозна травма на опорно-двигателния апарат.

Профилактика 

Пропускането на загрявката е лоша идея. Добрата загрявка е нужна за вработването на мускулите, повишаване на тяхното кръвоснабдяване, температура и гъвкавост. Тази подготовка, макар и за няколко минути, може да спести седмици възстановяване, така че не си струва да се пропуска.

Хронични възпаления на ставни връзки и сухожилия 

За разлика от острите травми, хроничните заболявания се развиват бавно, за продължителен период от време. Проблемът при тях е, че веднъж появили се, те се лекуват трудно и много често се появяват отново. Най-честа предпоставка за развитието на хронично заболяване е не лечението на остра травма или микротравматични увреждания на опорно-двигателния апарат в следствие на хронично пренапрежение.

Причина

Както във всеки друг спорт, най-честата причина за хроничните заболявания на връзковия апарат е не достатъчното време за възстановяване. Това е така, защото всяка една тренировка има травматичен ефект върху мускулите и сухожилията. За разлика от богато кръвоснабдените мускули, ставните връзки и сухожилията не могат да се снабдяват толкова бързо с хранителни вещества и възстановяването им изисква повече време. Това означава, че за добрия мускулен растеж и здрави сухожилия, доброто възстановяването е също толкова важно, колкото и самата тренировката.

Лечение

Ако чувствате болка само при натоварване, това означава, че микротравматичното увреждане не се е задълбочило прекалено. В този случай е достатъчно да дадете на тялото си една седмица почивка и да направите промяна на тренировъчния си режим. Тази промяна на първо място трябва да е свързана с увеличаване на времето за възстановяване. Ако болката се появява и при покой, това е знак, че процесът се задълбочил и изисква консултация с медицински специалист, който да назначи подходящо лечение.

Съвети за намаляване на натоварването върху сухожилията:

 • Вдигането на щанга от лежанка с широк хват натоварва значително сухожилията на гръдните мускули. Ако почувствате болка в сухожилията на гръдните мускули, намалете широчината на хвата, за да намалите натоварването върху сухожилията и ставните връзки;
 • При френската преса от лег значително се натоварват сухожилията на трицепсите. Ако имате болка в залавните места на сухожилията, точно над лакътя, изключете от програмата френските преси. Може да ги замените с вдигане на щанга с тесен хват за трицепс или друго подходящо упражнение;
 • Хакен-клекът е изключително натоварващ за пателарното сухожилие. Клековете с щанга също натоварват пателарното сухожилие, но значително по-малко;

Болки в ставите

Един от най-сериозните проблеми в бодибилдинга, свързан с голямото натоварване на ставите. Болките в ставите, макар и неизменни за спортовете свързани с вдигане на тежести, могат да бъдат симптом за сериозно заболяване, водещо до трайни увреждания на ставния хрущял.

Причина

Най-честата причина е травмиране или износване на ставния хрущял. При напреднал процес на остеоартроза, липсва нормалното смазване и плъзгане чрез ставния хрущял и започва триенето на кост в кост. В по-леките случаи при отсъствие на сериозни симптоми се касае само за леко възпаление на ставата.

Лечение

Ако чувствате само лек дискомфорт по време на вдигане на тежест, просто променете своята програма и си дайте достатъчно време за почивка. Промяната на програмата включва премахване на упражненията с множество повторения и голяма тежест. Това означава или намаляване на тежестта или сваляне на повторенията до не повече от шест. Ако болките в ставите започнат да ви пречат да спите нощем, спрете тренировките веднага и се консултирате със специалист ортопед. Ставния хрущял не се възстановява и това състояние може да доведе до инвалидизация.

Съвети за намаляване на натоварването на ставите

 • Не заключвайте лактите и колената докато клякате с щанга или вдигате на лежанка.
 • Сложете еластични бинтове на коленете или китките, когато вдигате голяма тежест.
 • Избягвайте упражнения с лост зад главата, защото това може да създаде проблеми в раменните стави

Травми на гръбначния стълб

Спортните травми на гръбначния стълб и особено тези в областта на кръста са често срещана травма в бодибилдинга и пауър лифтинга. Травмите на гръбначния стълб могат да значително да намалят постиженията на спортистите и дори да доведат до инвалидизация.

Причини

От гледна точка на упражненията, които са свързани с травми в гръбначния стълб, най-често това са: мъртвата тяга, клекове с щанга и гребане с щанга. При тези упражнения е изключително важно спазването на правилната техника на изпълнение и най-вече поддържането на лордозата (лумбалната извивка) в кръста. В противен случай, рискувате да си причините сериозна травма в кръста.вдигане на щанга

Основни причини за трами в кръста:

 • Повдигане на твърде голяма тежест
 • Неправилна техника на вдигане на тежест (с извит гръб)
 • Непълно възстановяване след голямо физическо натоварване
 • Небалансирано натоварване на мускулатурата

Лечение

Практиката показва, че в 90% от случаите, травмите на гръбначния стълб имат обратим характер и са свързани с микротравми на меките тъкани, изразяващи се само с болка, най-често лумбалгия. В тези случаи обикновено се касае за разтежение в областта на кръста, което изисква стандартното лечение при травми съчетано с почивка, до пълното изчезване на симптомите. В по-тежките случаи може да се касае за т.нар дискова херния, а понякога и счупване на прешлен, което изисква специализирано лечение.

По какво можем да различим сериозната травма на кръста:

 • Болката се появява веднага, още при изпълнение на упражнението, а не на следващия ден;
 • По време на травмата се чува изхрущяване;
 • Болката е много силна;
 • Има нарушения на сетивността на крайника;
 • Усещат се стрелкащи болки в посока към крайника;
 • Болката не намалява до няколко дни;

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияХранене при...Алт. медицинаИнтервютаКлинични пътекиСпециалистиИзследванияИсторияСпорт и туризъмСнимкиЛайфстайлНовиниБотаникаПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииНормативни актовеАнкетиЗаведения