Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Възстановяване от спортни травми Терапия със стволови клетки в спорта

Терапия със стволови клетки в спорта

Терапия със стволови клетки в спорта - изображение

Макар все още в експериментална фаза, терапията със стволовите клетки е една от най-обещаващите и бързо развиващите се в съвременната медицината. Едно от приложенията на тази терапия е свързано с лечението на травми и заболявания на опорно-двигателният апарат, поради което спортната медицина вижда в нея огромен потенциал. Пристиснати от все по-големите изисквания за бързо възстановяване в професионалния спорт, много от атлетите прибягват до използването на все още неутвърдени или експериментални методи, като терапията със стволови клетки, пренебрегвайки евентуалните рискове. Така все по-често в медиите излизат материали за елитни спортисти, които споделят, че са се възползвали от най-новите технологии на регенеративната медицина в различни клиники по-цял свят.

Какво са стволовите клетки?

Това са базистни клетки, които имат способността да се делят и развиват в различни други видове клетки. Първоначално са били познати само хемопоетичните стволови клетки (ХСК), намиращи се главно в костния мозък, от които се образуват различните кръвни клетки. Впоследствие се открива нов вид, наречен мезенхимни стволови клетки (МСК), от който могат да се образуват специализираните клетки на различните видове тъкани:

  • фибробласти - съединителна тъкан, сухожилия
  • хондроцити - хрущялна тъкан
  • миобласти - мускулна тъкан
  • неврони, астроцити - нервна тъкан

Основният проблем при терапиите със стволови клетки е, че тяхното количество в зрелия организъм е твърде малко, а методите за извличането им са ограничени. Мезенхимни стволови клетки могат да се извлекат от костния мозък, тъканите или пъпната връв при новородените.

Какво представлява терапията със стволови клетки използвана при спортисти?

При този тип терапия се използват мезенхимни стволови клетки изолирани най-често от мастната тъкан и костния мозък, които след обработване се връщат в тялото, като се инжектират в засегнатата област. Тази терапия се базира на изследвания доказващи ролята мезенхимните стволови клетки в регенерацията на тъканите. Поради това, че мезенхимните стволови клетки са недиференцирани, те могат да се трансформират и възстановят различна по вид тъкан - съединителна, сухожилна, хрущялна, мускулна, нервна. Така чрез терапията със стволови клетки, в спортната медицина могат да се лекуват различни заболявания и да се ускори възстановяването на спортистите. Самият механизъм на регенерацията на тъканите чрез стволови клетки обаче не е напълно проучен, като в него участват и други клетки и множество разтежни фактори, които играят ключова роля. Все още не е ясен и самия процес на активиране на стволовите клетки и какво ги кара да се превръщат в точно определен вид.

При какви заболявания може да се използва терапията със стволови клетки?

Поради широките възможности на терапията със стволови клетки, тя може да се използва при голяма част от травмите и заболяванията на опорно-двигателния апарат свързани с професионалния спорт. Въпреки това все още няма създадени и утвърдени методики, които да се използват за лечение, а повечето терапии са експериментални или в сферата на проучванията. Надеждите на спортната медицина са, че с напредването на тази технология могат да се отварят вратите за лечение на много спортни проблеми като:

  • Травматични заболявания на мускули и сухожилия
  • Реконструкция на предната кръстна връзка
  • Регенерация на хрущялна тъкан

Увредите на ставите и сухожилията са голям проблем в спорта, защото те се възстановят значително по-бавно от останалите тъкани, поради липсата на собствено кръвоснабдяване. Чрез технологията на терапията със стволови клетки се цели директно в мястото на увредата да се доставят нужните разтежни фактори и клетки и така да се ускори в пъти процеса на възстановяване.
Въпреки наглед ясният механизъм на лечение със стволови клетки, пред този тип терапия стоят много неясноти и евентуални рискове.

Рискове пред използването на терапия със стволови клетки

Поради това, че терапията със стволови клетки е сравнително нова процедура, много нейни аспекти не са подробно проучени. Именно в това се крият и основните притеснения спрямо ефективността и безопасността на процедурата. Според много учени съществува риск да се образува рак или употребата да доведе до непредвидими последствия при трансфера на клетки от една част на тялото в друга. Един от основните проблеми при терапията със стволови клетки е свързан оптималният им брой, които ще трябва да се инжектира за постигане на най-добър резултат. Изследванията в областта на ставното възстановяване показват, че по-големия брой клетки може да доведе до съединителнотъканно разрастване, което да забави възстановителният процес. Също така стои въпроса и за това до колко е пълноценна новосъздадената тъкан и дали тя ще има същите свойства и структура. Всички тези рискове изискват по-подробни проучвания и експерименти, които да докажат, че терапията е ефективна и безопасна.

Още по темата:

1.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСпортЛеченияЛайфстайлАлт. медицинаХранене при...ФизиологияИсторияНормативни актовеИзследванияЗдравни съветиБотаникаСпециалистиПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииКлинични пътекиИнтервютаАнкетиЗаведения