Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Уроците, които се научават след претърпяна контузия

Уроците, които се научават след претърпяна контузия

Уроците, които се научават след претърпяна контузия - изображение

Често, постоянството води до ново начало. Много често на спортуващите (а и не само) хора се налага да се справят с контузии и да се възстановяват продължително време. Мнозина не успяват и се отказват, други се борят до край и се връщат още по-силни. Болката може да промени много неща, но има уроци, които могат да се научат от нея. Именно те помагат на много спортисти да преодолеят травмата и днес ще ви ги разкажа, представете си, че аз съм „лекторът-контузия“ ;)

1 Ключът е в търпението

В днешно време, всеки, който получи контузия, иска тя да премине незабавно и на секундата. След като започнат рехабилитация, те се надяват, че още от първата процедура нещата ще се решат, сякаш взети с вълшебна пръчица. Нещата не се получават така и веднага настъпва едно силно отчаяние. Трябва да се осъзнае, че възстановяването е процес на бавни стъпки, поставяне на краткосрочни цели от ден за ден. С постоянство и упоритост, болката ще намалее с течение на времето и постепенно ще отшуми.

2 Доверието е необходимо за успеха

Едно от най-важните неща в живота е увереността. Както в собствените сили, така и в съветите, които получавате от хората, които се грижат за вашето възстановяване. Никога не се оставяйте на отчаянието да вземе връх над вас, борете се до последно и вярвайте!

3 Тялото трябва да бъде уважавано

Мнозина се надяват, че телата им сами ще се възстановят, без да се налага да правят каквито и да е усилия. Пренебрегват се загрявки, стречинги, масажи с фоумролер, а всичко това е доста погрешно и именно на това се дължат много от контузиите. Тялото изисква да се отнасяте към него със същата любов, която влагате към спорта. Липсата на фокус към тези две неща в крайна сметка ще ви накара да платите цената.

4 Умствената сила е по-голяма от физическата

Спортистите често забравят, че психическата устойчивост е доста по-важна от мускулите. Дори и след страхотно проведена подготовка, много спортисти не издържат на напрежението по време на състезанията, понеже мозъкът е този, който управлява всички останали системи. Затова той трябва да бъде трениран с умствени упражнения, включително и медитация. Когато се фокусирате върху укрепването на мозъка, тогава и процесът на възстановяване се засилва драстично.

5 Предефинирайте „Грешката“ като „Възможност за учене“

Допускането на грешка не е толкова страшно нещо, от нея човек се учи и се стреми да не я повтори втори път. Майкъл Джордан го е казал най-добре: „Провалях се отново и отново и отново в моя живот и затова успях.“

6 Страхът е само илюзия

Страхът от провал е нещо, което всеки един спортист е усещал в живота си. Той идва под формата на някакъв сценарий в главата на човек, който може и да не се случи, но блокира адекватните му действия. За да се победи страха е необходимо позитивно мислене. Това се отнася и за контузиите, колкото повече се мисли, че тя е само временно препятствие, толкова по-лесно ще бъде и преодоляването й. Както обича да казва баща ми: „След всяко трудно изкачване следва спускане с голяма скорост, с която ще пробиеш в живота.“ Винаги съм се водил от тази негова максима и съм преодолявал всички страхове и пречки много по-лесно. Негативните мисли никога не са добър съветник, така че ги премахнете от главите си!

Автор: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноКлинични пътекиЛеченияЗаведенияЛайфстайлАлт. медицинаНовиниСоциални грижиСпециалистиОрганизацииИсторияНормативни актовеОбразованиеЗаболявания (МКБ)ПсихологияЗдравни съветиБотаникаИзследванияИнтервютаАнкети