Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Апаратна физиотерапия Терапия с обезболяващи токове TENS

Терапия с обезболяващи токове TENS

Терапия с обезболяващи токове TENS - изображение

В съвременната електротерапия и при борбата с болката все по-често се говори за метод за обезболяване наречен TENS. Много често той се прилага чрез портативни устройства произвеждащи електрически импулси, което го прави много удобен за приложение метод при спортните травми.

Какво представлява TENS и как действа?

TENS е съкращение, което буквално може да се преведе като транскутанна електрическа стимулация на нервите. Това обозначава прилагането на електрически импулси през кожата, които действат като потискат предаването на болката по нервен път. Това е свързано с така наречената gate-теория (Melzak и Wall 1965) свързана с блокирането на предаването на болковите импулси преди те да са достигнали до мозъка. Друга теория за обезболяващия ефект на тези токове е свързана с производството на ендорфини и естествени болкоуспокояващи хормони. TENS използва честоти в диапазона 1-200Hz, като високите честоти 80-200Hz се свързват с gate-теорията, а ниските 2-5Hz с теорията за болкоуспокояващите хормони.
Въпреки липсата на категорични научни резултати за действието на TENS, методът е широко използван заради неговата много добра поносимост, безопасност и лесно приложение.

Кога може да се използва TENS

 • след спортни травми - контузии, навяхвания, разтежения
 • при възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат - тендинити, бурсити, миозити и заболявания като "тенис лакът", периартрит на раменна става
 • при неврогенни болки
 • при мускулни болки
 • при ставни болки
 • при болки в гърба и кръста

Методика и начин на приложение

Има различни устройства, които работят с TENS като те могат да бъдат портативни с размера на мобилен телефон или да са физиотерапевтична апаратура за електротерапия. Апаратът се свързва с тялото посредством 2 или 4 електрода и се задават желаните параметри на работа. Процедурата трае 10-15 мин. При портативните апарати се използват самозалепващи се електроди, а съществуват и такива, които са под формата на писалка и са без електроди.

Противопоказния при използване на TENS

Като цяло TENS е един от методите на електролечение, който е с много голяма безопасност при приложение. Въпреки това понякога могат да се появят зачервяване, реакция на кожата на мястото на приложение или други странични ефекти от приложението на електрически ток.

Не е подходящо и изисква допълнителна консултация с лекар използването на TENS при:

 • имплантирани медицински устройства като пейсмейкър
 • непоносимост към електрически ток
 • кожни заболявания като дерматит, екзема
 • алергии към електродите и контактния гел
 • пациенти с епилепсия

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпециалистиСоциални грижиАлт. медицинаКлинични пътекиЛеченияНормативни актовеЗаведенияИсторияЛюбопитноНовиниБотаникаОрганизацииЛайфстайлОбразование