Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Тичане за бодибилдъри

Тичане за бодибилдъри

Тичане за бодибилдъри - изображение

Тичането... Трябва да си признаем, това е едно от най-досадните упражнения за всеки занимаващ се с бодибилдинг. Разбира се, то е полезно, но само ако се опитвате да спечелите маратон или друго лекоатлетическо състезание. Ако целта ви обаче е изграждане на мускули, тичането може да има малко обратен ефект. Кардиото може да разгради мускулите, ако се прави прекалено често. Въпреки това обаче, този тип упражнения все още са необходими. Вижте:

Какъв тип тичане трябва да използват бодибилдърите?

На първо място, не тичайте на дълги разстояния. От една страна, така ще разградите толкова трудно натрупаната мускулна маса, а от друга, голямото ви тегло ще постави под огромен стрес ставите ви и това може да ви навреди в дългосрочен план. Добър вариант е да правите тичането на къси разстояния, като можете да заложите и на леките спринтове (разбира се, освен ако не сте прекалено тежки или пък ако теренът не е достатъчно гладък).

Започнете да тичате в почивните дни между тренировките

Един добър начин за внедряването на тичането във вашата тренировъчна програма е да го запазите за почивните ви дни. Спазването на графика е важен за процеса на трениране, така че това е най-удачния вариант. Избягвайте да включвате тичането в дните за крака, а и изобщо в дните на силови натоварвания, защото най-вероятно тялото ви да не издържи. Чрез спринтовете в почивните дни, вие няма да се притеснявате, че кардиото ще „изяде“ времето ви за другите упражнения.

Контролирайте мазнините тялото си

Разбира се, храненето ви има много силна връзка с контролирането на мазнините в тялото, но тичането ще ви помогне да стимулирате още по-силно намаляването на техния процент.

Правите силова тренировка и кардио в 1 ден

Ако искате да направите силовата си тренировка и кардиото един и същ ден, тогава спазвайте същата тази последователност и никога не я сменяйте. Това е така, защото когато вдигате тежести, вие се нуждаете от много енергия, затова я пестете, а с остатъка след тренировката направете кардиото. Така повишавате шансовете си за допълнително изгаряне на телесните мазнини.

Правете къси крачки и не се приземявайте на пети

Бъдете сигурни, че при приземяването ви след крачка, самите ви крака са директно под торса – не правете големи крачки, както при спринтьорите. По-късите крачки ще ви помогнат да щадите ставите си и така ще предотвратите износването им. При стъпването, това трябва да става върху възглавничките в предната част на стъпалата, а не върху петите, за да поглъщате по-лесно шока от удара със земята.

Кардио алтернативи

Опитайте колоезденето и в двете му разновидности – стандартен велосипед или велоергометър. Това е по-щадящият коленете начин да направите така необходимото кардио.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноИсторияХранене при...НовиниАнкетиОрганизацииВидеоОбразованиеПроизводители