Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми в различните видове спорт Травми във футбола

Травми във футбола

Травми във футбола - изображение

Макар правилата да забраняват грубата игра, множеството травми във футбола му носят слава на спорт, в който често се контузват играчи. Това се отнася в най-голяма степен за професионалния и младежкия футбол, където честотата на травмите е висока и почти няма футболист, който да не е претърпявал някаква травма. Високият процент контузени играчи е свързан с голямата конкуренцията между отборите, а също така и множеството срещи и първенства, в които те играят.

Механизмът на получаване на травмите във футбола най-често е свързан с бягане, спиране, падане, игра с топката, прехващане или блокиране на противник. Направените изследвания показват, че повечето от футболните травми са свързани с контакт между двама играчи. Най-често такива травми получават вратарите и защитниците, а нападателите и халфовете са допълнително изложени и на травми от падане, бягане или спиране. Във футбола травмите по правило засягат в по-голяма степен долните крайници, начело с колянната и глезенната става.

Травми в областта на коляното - При по-сериозните травми на коляното в 50% от случаите те са свързани с разкъсване на предна кръстна връзка, а в около 30% с разкъсване на медиална колатерална връзка. Механизмът на тези травми е свързан с удар от противников играч в коляното, спъване или падане и в много от случаите е в комбинация с разкъсване на менискус. Разкъсване на менискус може да се получи също така и при удар на топката, без участието на друг играч. От хроничните заболявания футболистите най-често страдат от бурсити в областта на коляното, тендинит на пателарното сухожилие или хронична болка в колянното капаче.

Травми в областта на глезена и ходилото - В 70% от случаите тези травми са свързани с навяхване на глезена при супинация на ходилото. Навяхването на глезена е един от сериозните проблеми при футболистите, който понякога може да доведе до хронична нестабилност на глезенната става и чести рецидиви. Също така при по-голяма сила на травмата може да получи т. нар бималеоларна или трималеоларна фрактура в областта на глезена, която е сериозно състояние изискващо продължително възстановяване. Вследствие на големите натоварвания в областта на ходилото, футболистите не рядко страдат и от хронични заболявания като тендинит на ахилесовото сухожилие и плантарен фасциит.

Травми в областта на бедрото - Най-често травмите в областта на бедрото са свързани с разтежение на мускули или сухожилия вследствие на рязко спиране, пренатоварване или дисбаланс. Могат да се засегнат мускулите и сухожилията в предната, вътрешната или задната част на бедрото. Много често вследствие на голямо натоварване на аддукторната мускулна група, се развива хроничен възпалителен процес на залавното им място за срамната кост, познат като пубоаддуктурен синдром или "футболна болест".

Травми в областта на подбедрицата - Една от честите остри травми във футбола е свързана удар в предната част на подбедрицата при спъване. Тази травма е особено болезнена, защото периостът (надкостницата) на тибията е богато кръвоснабден и инервиран. В случаите, когато ударът е много силен може да стигне дори до счупване на костите на подбедрицата. При хронични травми или дразнене на надкостницата може да се развие процес познат като периостит на тибията. Честите спринтове спирания и смяна на посоката във футбола, натоварват мускулите в задната част на подбедрицата и могат да доведат до разкъсване на мускулни влакна в областта на прасеца.

Предпазване от травми във футбола

тейпинг глезенСпортен тейпинг на глезен - един от най-разпространените и достъпни методи за повишаване на стабилността на глезена. Използва се с цел на ограничаване на подвижността на глезенната става, най-вече в посока на супинация. В допълнение могат да се използват и специални ортези за глезен, които допълнително да повишат устойчивостта на глезена към навяхвания.

кори футболФутболни кори - Представляват протектори с анатомичен дизайн имащи за цел да предпазят областта на подбедриците от удари от противников играч. Обикновено се изработват от синтетични пластични материали, които да не нараняват кожата и да не ограничават движенията.

 

платформаУпражнения за увеличаване стабилността на глезенна става - За да се тренира стабилността на глезените се използват различни платформи за баланс. Така чрез постоянното коригиране на положението с цел запазване на равновесие се включват мускулите и сухожилията около глезените като се постига тяхното заздравяване и се понижава риска от навяхвания. Платформата се използва като се застава на един крак и се поддържа баланса на тялото. Тренировката продължава по 5 мин. за всеки крак 5 пъти седмично, за 10 седмици.

разтяганеУпражнения за разтягане на аддукторите - За да се избегне развитието на пубо-аддукторен синдром се препоръчва да се правят упражнения за разтягане на аддукторната мускулна група на краката. Комплексът включва различни упражнения имащи за цел укрепването на залавните места на мускулите аддуктори и профилактиката на ARS синдром. При разтягането на аддукторите може да се използва както стандартната техника на стречинг, така и методът на ПИР (постизометрична релаксация).

бутонкиФутболни обувки - Наричани популярно бутонки, съвременните футболни обувки са един високотехнологичен продукт, изработен от изкуствени или естествени материали. В най-новите модели има вградени шок абсорбери, които действат като амортисьор при скачане и приземяване, и анатомични антибактериални стелки, разпределящи натоварването върху цялото ходило. Това значително подобрява комфорта и намалява натоварването на ходилата. Също така предната част на бутонките е направена от специални материали, които повишават чувствителността при владеене на топката и извършване на различни маневри с нея.

Спортните обувки не трябва да са нито хлабави, нито прекалено стегнати. В избора на спортни обувки трябва да се има в предвид, че тези от естествена кожа се разхлабват и отпускат след 3-4 игри с тях. Поради тази причина футболистите си взимат по-малък размер, за да компенсират тази деформация. В същото време обувките изработени от изкуствена кожа трябва да се взимат с точен размер, защото те не променят значително размера си.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияИнтервютаСпециалистиНовиниИзследванияАлт. медицинаСпорт и туризъмЛайфстайлАнкетиТестовеСнимкиВидеоХранене при...ПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииИсторияКлинични пътекиБотаникаНормативни актовеЗаведения