Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Ортезни и протективни средства Кинезиотейпинг на глезен при навяхване и нестабилност

Кинезиотейпинг на глезен при навяхване и нестабилност

Кинезиотейпинг на глезен при навяхване и нестабилност - изображение

Поставянето на кинезиотейпинг на глезен при навяхване и хронична нестабилност е един лесен и ефективен начин за подпомагане на лечебния процес, който често се използва в рехабилитацията и спортната медицина. Чрез кинезио лентата, глезенната става се стабилизира, без да се ограничава подвижността, като по този начин се създават оптимални условия за по-бързото й възстановяване.

Тази техника може да се използва, както при леките степени на навяхване, така и с цел превенция при предразположеност към такъв тип травма, например при футболистите, баскетболистите и др.. Предимството й е, че е лесна и бърза за изпълнение и човек може да си постави лента дори и сам. За целта са нужно само да се сдобиете с кинезио лента и следвате стъпките.

Първа помощ при навяхване на глезена

Навяхването на глезена е една от най-честите травми, поради голямата натовареност и значителната подвижност на ходилото. Травма може да се получи при рязко движение, неправилно стъпване, падане, скок, претоварване на връзковия апарат, а наднормено тегло увеличава риска от този тип травма. Най-често то се получава при спорт, планински туризъм или бягане, но може и да просто следствие от стъпване "накриво".

При навехнат глезен лечението трябва да започне веднага, като се предприемат следните мерки:

 • Осигуряването на пълен покой на болния крайник;
 • Повдигане на крайника на високо;
 • Поставяне на пакет с лед за 15-20 мин;

Навременното оказване на първа помощ ще помогне да се предотврати развитието на усложнения и ще намали възпалителната реакция. На следващ етап, когато острата фаза е овладяна, може да постави кинезиотейпинг с цел намаляване на болката, отока, стабилизиране на ставата и възстановяване на движението.

Как помага поставянето на кинезиотейпинг на глезена

Поставянето на кинезио лента помага за поддържането на оптимална позиция на ходилото и дава стабилност на глезенната ставата, чрез което се постига по-бързо възстановяване на увредените тъкани. За разлика от атлетичния тейпинг и ортезите, при кинезиологичните ленти нямаме значително обездвижване, а по-скоро стабилизиране и предпазване от прекомерно движение. Този метод широко се използва в спортната медицина, поради неговата висока ефективност и достъпност, но може да се приложи при всякакъв тип травми на глезена. За постигането на максимален терапевтичен ефект лентата е добре да бъде поставена от специалист. Ако решите да поставите лентата сами трябва да съблюдавате основните правила за поставяне.

Съвети за поставяне на кинезио лента

Как да направим кинезиотейпинг на глезен

Пациентът трябва да бъде в удобна позиция, най-добре легнал на кушетка или седнал на стол. Ако поставяте лентата на собствения си глезен е добре да намерите подходяща позиция, в която ще може да направите техниката - най-добре седнали със свит в коляното крак.

Нужни материали

Подготовка

техника на поставяне на кинезо лента на глезен

 • Отрежете 3 парчета кинезио лента. Най-дългото трябва да е около 35-40 см, средното около 25, а най-късото около 15-20 см. Точните размери зависят от големината и обиколките на крайника. На снимките са използвани 3 различни цвята за по-доброто визуализиране на отделните стъпки, но вие може да използвате само един цвят.
 • Заоблете краищата на лентите, за да предотвратите отлепването им.

 • Ако е нужно, преди поставянето на тейпа областта се почиства и обезмаслява, а окосмяването се премахва.
 • Преди да започнете се уверете, че ходилото в неутрално положение (90 градуса)


Стъпка 1

техника на поставяне на кинезо лента на глезен

 • Вземете най-голямото парче лента, отлепете единия му край и залепете началото му в предната странична част на ходилото, малко зад малкия пръст.

техника на поставяне на кинезо лента на глезен

 • Фиксирайте началото с лявата ръка, разпънете лентата на 50-70% и я изтеглете назад по диагонал към ахилесовото сухожилие, преминавайки през външния глезен. Залепете лентата и разтъркайте с ръка за по-добро прилепване.

техника на поставяне на кинезо лента на глезен

 • Прекарайте лентата зад ахилеса, след което без значително изтегляне я увийте и залепете около подбедрицата над глезена. Разтъркайте лентата за по-добро прилепване.

Стъпка 2

 • Вземете средното парче лента, скъсайте защитното фолио в средата и го отлепете към двата края.
 • Хванете двата края и разпнете лентата максимално.

 • Залепете средата на така разтегната лента върху петата, а двата края изтеглете нагоре към коляното, без да залепяте краищата им.
 • Отлепете напълно фолиото от края и залепете лентата по външната част на глезена.

техника на поставяне на кинезо лента на глезен

 • След това направете същото и по вътрешната част. Разтъркайте за добро прилепване.

техника на поставяне на кинезо лента на глезен

 • Краищата на тази лента трябва да застъпват горната част на предходната, увита около подбедрицата.

техника на поставяне на кинезо лента на глезен

Стъпка 3

 • Вземете най-късото парче лента и по същия начин разкъсайте защитното фолио в средата и го отлепете към краищата.
 • Хванете двата края на лентата, изтеглете я максимално настрани и залепете средата и върху ахилесовото сухожилие, в областта над петата.

техника на поставяне на кинезо лента на глезен

 • След това изтеглете двата края напред в посока към пръстите на ходилото и ги залепете, по страничната част на глезена, без да залепвате краищата.

техника на поставяне на кинезо лента на глезен

Краищата залепете без никакво разпъване, така че да се образува пълен кръг от лента около глезена, фиксиращ останалите два слоя.

техника на поставяне на кинезо лента на глезен

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияВидеоСпортАлт. медицинаНовиниЗаведенияСпециалистиЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиИнтервютаИзследвания