Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Травми на гръбначния стълб в спорта

Травми на гръбначния стълб в спорта

Травми на гръбначния стълб в спорта - изображение

Гръбначният стълб е механичната опора на тялото. Той е разделен на 5 дяла: шиен, гръден, поясен, кръстцов и опашен дял. Травмите на гръбначния стълб в спорта се получават в резултат на различните механизми, които действат върху него. Това са най-тежките травми, които могат да сполетят спортистите.

Видове травми на гръбначния стълб при спортисти:

  • Фрактури на прешлените.
  • Дисторзия на междупрешленните стави.
  • Увреждане на междупрешленни дискове.
  • Контузии.
  • Спондилолистези.
  • Ишиас.
  • Притискане на гръбначномозъчни коренчета.

Причини за травми на гръбначния стълб:

Този вид травми могат да бъдат причинени в резултат от директен удар, падане върху главата, силна ротация на гръбначния стълб, хиперфлексия и хиперектензия в него. Този вид травми се получават при алпинизъм, ски скокове, гимнастика, борба, автомобилен и мотоциклетен спорт, вдигане на тежести, лекоатлети и при конен спорт.

Фрактури на гръбначния стълб: счупванията на гръбначния се характеризират с болка в областта на счупването. Симптомите, които се проявяват са в зависимост от локализацията на фрактурата. При тези травми на гръбначния стълб съществува голяма опасност от засягане на гръбначния мозък, което води до трайно инвалидизиране на горни или долни крайници. В спорта се засягат предимно шийните прешлени (фрактури на дъгите и телата на прешлените, на страничните и бодилковите им израстъци).
Диагностиката е чрез рентгенова снимка. При съмнение за счупване на гръбначния стълб се прави имобилизация и пострадалия спортист се транспортира по най-бързия начин до лечебно заведение. Транспортирането трябва да се извършва като пострадалия е в легнало положение, в никакъв случай не трябва да се хваща за краката и подмишниците и да се пренася по този начин, понеже сгъването на гръбначния стълб в този момент може да бъде изключително опасно.

Дисторзия в междупрешленните стави: дисторзията се причинява от хипердвижения (ротация, флексия, екстензия) в определените стави. При дисторзията настъпва временно преразтягане на ставните компоненти. При резките движения е възможно да бъдат разкъсани мускулни влакна, съединителнотъканни връзки, появява се силна и рязка болка. Дисторзия на междупрешленните стави се получава по-често при гимнастика, хвърляне, вдигане на тежести и борба. Това състояние може да доведе до ограничаване на спортната дейност за около 30 дни. В лечението и възстановителния процес се включват физиотерапевтични средства, масаж, мануална терапия, болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства.

Увреждане на междупрешленни дискове: най-честите увреждания са в поясната област. Те се получават от повдигането на голяма тежест. При тези увреждания се получава различна симптоматика в зависимост от тежестта на увредата. Може да се появят само леки коренчеви болки, пълно прекъсване на гръбначния мозък, тазово-резервоарни разтройства, параплегия, нарушена сетивност. Диагностицирането се извършва чрез анамнеза, клинично изследване, спондилография и компютърна томография. Лечението в повечето случаи е консервативно. При неуспешно консервативно лечение се препоръчва оперативно.

За предпазване на гръбначния стълб от травми е необходимо упражненията да се изпълняват внимателно, да не се пренатоварвате по време на тренировка. Добре е да се прави стречинг на гръбнака преди физическо натоварване и да се избягват упражненията, които натоварват гръбначния стълб. Това би довело до намаляване на възможността от поява на травми в тази област.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаИзследванияИнтервютаКлинични пътекиБотаникаНовиниВидеоИсторияХранене при...СнимкиОрганизацииПсихологияЗаболявания (МКБ)ЛайфстайлСпециалистиНормативни актовеАнкетиЗаведения