Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Тренировка за стягане и успокояване на корема след раждане с цезарово сечение

Тренировка за стягане и успокояване на корема след раждане с цезарово сечение

Тренировка за стягане и успокояване на корема след раждане с цезарово сечение - изображение

Съществуват хиляди тренировки за справянето с излишните килограми след раждането, но почти липсват такива, за облекчаване и успокояване на коремната мускулатура след раждане със секцио (цезарово сечение). Повечето млади мами се страхуват да правят каквито и да е упражнения, притеснявайки се от операцията, която те имат. Най-голямото притеснение всъщност е, дали ще могат да си възвърнат формата на корема от преди бременността. А секциото е една доста сериозна операция, която засяга множество мускулни слоеве на коремната стена и предложените от нас упражнения ще ви помогнат да ги възстановите много по-бързо.

Нека да започнем с кардио! За да се справите с корема след раждането, първата задача е да се изгорят мазнините, които сте придобили по време на бременността, преди да се премине към упражненията за стягане на мускулатурата.

Едно от най-добрите кардио упражнения за майки, родили със секцио, е сутришната и вечерната разходка с бебешката количка. Да, ходенето! То осигурява една тренировка за навлизане постепенно в работен режим, като с него нещата не са прибързани и не се рискува да се получи травмиране или отваряне на операцията.

Друга чудесна форма на кардио е плуването. То е силно релаксиращо и успокоява ставите и мускулите. Вие изгаряте огромно количество калории за много кратко време, дори повече, отколкото можете да си представите.

Въпреки всичко, не се натоварвайте прекалено силно и изчакайте да мине първият следоперационен преглед, преди да започнете каквито и да е тренировки. Също така, можете да се консултирате с вашия лекар, за да се уверите, че следващите упражнения са подходящи за вас.

Ето и самите упражнения, които са взаимствани стилово от йогата и имат за цел да подсилят и укрепят тези зони, които са били засегнати от бременността и раждането:

Мост

most

Легнете по гръб със свити колене и стъпала стабилно стъпили на земята. Краката са разтворени на широчината на раменете, а ръцете са странично на тялото с дланите надолу. Бавно повдигнете таза си от пода, достигайки възможно най-голяма височина, имайки за опора раменете и ходилата. Задръжте за секунда, след което се върнете в долна позиция. Повторете 4-8 пъти.

Модифицирана поза кобра

modificirana kobra

Легнете по корем и поставете дланите си на земята така, че те да са в близост до гърдите ви, а лактите са свити, насочени назад и прилепени до тялото. Вдигнете главата си от пода и извийте врата си назад, но до толкова, че да не се получи силно напрежение в долната част на гърба. „Глътнете“ корема си така, сякаш се опитвате да повдигнете таза си от пода. Задръжте за 10 секунди, след което се върнете в долна позиция. Направете 4-8 повторения.

Навеждане напред

navejdane-napred

Застанете в изправено положение, като краката ви са разтворени на разстояние 60-80 сантиметра. Вдигнете ръцете си над главата и ги поставете една върху друга. Наведете се напред до достигане на ъгъл на тялото от 90 градуса, като през цялото време поддържате гърба си изправен. След това се върнете в изходно положение. Направете 4-8 повторения.

Поза птица

poza-ptica

Застанете на колене и поставете ръцете си на земята. Стегнете корема си и вдигнете едната си ръка успоредно на пода, а също така и крака, който е противоположен на нея (лява ръка, десен крак и обратно). Погледът ви е надолу. Задръжте за 5 секунди, след което сменете крака и ръката. Повторете 10 пъти.

Поза котка/крава

poza-kotka/krava

Застанете на „четири крака“, като главата ви е изправена, а погледът е насочен напред. От тази позиция „глътнете“ корема си, издишайте и вдигнете възможно най-високо средната част на гърба си, чрез извиване на гръбнака. Главата се сваля възможно най-ниско и по възможност влиза между двете ръце, които през цялото време остават на широчината на раменете и изпънати. При връщането в начална позиция вдишайте дълбоко.

Забележка: Всички тези упражнения трябва да се правят единствено след разрешение на вашия лекар!!!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноИсторияНовиниХранене при...ЛеченияЛайфстайлАлт. медицинаСнимкиВидеоДиети