Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Симптоми при спортни травми Травми на коляното

Травми на коляното

Травми на коляното - изображение

В много спортове травмите на коляното са сериозен проблем, който може да е причина за прекъсването на спортната кариера. Колянната става е една от най-сложно устроените стави в човешкото тяло, което я прави податлива на различни по вид травми, а възстановяването й е бавен процес. Поради несъответствието между бедрената кост и костите на подбедрицата в областта на коляното има специални хрущялни образувания, които се наричат менисци. Именно разкъсването на менискус е една от най-често срещаните травми на колянното, която много често се поява в комбинация с увреда и на ставните връзки. Коляното има 4 основни ставни връзки - 2 кръстни (предна и задна) и 2 колатерални (медиална и латерална), като най-често се къса предната кръстна връзка на коляното. Колянното капаче е друга структура от коляното, която често претърпява травми, в повечето случай в следствие от директни удари.
Най-много травми на коляното има в спортовете изискващи резки спирания и тръгвания, смяна на посоката, скокове и приземявания. Големите пикови натоварвания, които колянната става поема, са причина както за острите травми, така и за микротравматичните увреждания и хроничната болка в коляното. Най-честите остри травми са свързани с навяхвания, разкъсване на ставни връзки, разкъсване на менискус, фрактура на колянното капаче. Хроничните заболявания са свързани със системно пренапрежение на ставно-мускулния апарат при спортистите, като най-честите от тях са тендинитите, бурситите и артрозите.

 болка при движение  оток ограничени движения слабост и нестабилноствидима деформация 
Увреда на кръстните връзки на коляното 
Увреждане на менискус   
Увреда на колатералените лигаменти на коляното 
Болка в коляното капаче (коляно на бегач)    
Пателарен тендинит (коляно на скачач)  
Синдром на илиотибиалния тракт    
Счупване на колянното капаче
Бурсит в областта на коляното  
Артроза в областта на коляното 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияИзследванияСпециалистиЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)НовиниСнимкиКлинични пътекиПсихологияЛайфстайлИсторияОрганизацииИнтервютаНормативни актовеБотаникаАнкетиЗаведения