Начало Спорт Влез във форма Профилактични и лечебни упражнения Упражнения за деца при сколиоза

Упражнения за деца при сколиоза

Упражнения за деца при сколиоза - изображение

Изкривяването на гръбначния стълб при децата в странична посока е често срещан проблем, който в медицината се отбелязва с общото име сколиоза. Трябва обаче да се направи разграничение между структурно фиксирано гръбначно изкривяване сколиоза и неправилна сколиотична стойка (функционална сколиоза). В първия случай се касае за трайно гръбначно изкривяване, което е свързано с деформация на самите прешлени и голям ъгъл на отклонение. Във втория, говорим за отклонение на гръбначния стълб до 5 градуса, свързано с мускулен дисбаланс и неправилно телодържане. В повечето случаи, когато се говори за подрастващи деца със сколиоза, всъщност става въпрос именно за неправилна сколиотична стойка, наричана още пресколиоза или функционална сколиоза. Характерно за нея е, че детето компенсира отклонението на гръбнака при активно заставане в поза мирно. Тя е много по-благоприятна за корекции с упражнения и физиотерапия.

Упражнения за деца при сколиоза и сколиотична стойка

 • Показаните упражнения са примерни и не могат да бъдат универсални за всички форми и степени на сколиоза и сколиотична стойка. Те могат да бъдат използвани най-вече в по-леките случаи, най-добре след консултация и точна диагностика на проблема от ортопед.
 • Упражненията са показани във вариант за левостранна сколиоза. При десностранна, те се правят противоположен вариант.
 • Най-добре е комплекса упражнения да са подбрани и дозирани от кинезитерапевт. Така към проблема се подхожда индивидуално и се следи за максимално точно точното му изпълнение.


Упражнение 1

упражнение при сколиоза с фитнес топка

 • За това упражнение ще ви е нужна фитнес топка.
 • Изходно положение: Детето сяда на фитнес топка, а с ръцете се хваща за шведската стена на нивото на раменете.
 • Движение: Детето измества таза наляво и задържа за 3 секунди. След това се връща в изходно положение.

Упражнение 2

гръбни преси върху фитнес топка при сколиоза

 • За това упражнение ще Ви е нужна фитнес топка и малка гумена топка.
 • Изходно положение: Детето ляга по корем върху фитнес топка, изпъва ръце напред, държейки в ръцете си малка гумена топка. Тазът на детето трябва да бъде фиксиран с ръце от възрастен.
 • Движение: Детето повдига горната част на тялото и ръцете колкото е възможно по-нагоре. В крайно положение детето трябва да се опита да задържи за 3 секунди.

Упражнение 3

Упражнение при сколиоза 3

 • Изходно положение: Детето застава на пода със свити колене и ляга напред - детска поза. Лявата ръка на детето трябва да е изпъната напред покрай главата, а дясната назад към тялото. Терапевтът фиксира таза на детето с ръце от двете страни.
 • Движение: Детето вдига едновременно горната част на тялото и ръцете, без да променя позицията си. В крайно положение се задържа за 3 секунди. След това детето се връща до изходно положение.

Упражнение 4

Упражнение при сколиоза с тояжка

 • Изходно положение: Детето остава в същото положение, но ръцете изтегля напред и държи тояжка. Тазът се фиксира както в предходното упражнение.
 • Движение: Детето повдига ръцете и горната част на тялото максимално нагоре, държейки тояжката. В крайно положение се задържа за 3 секунди. След това спуска тялото до изходно положение.

Упражнение 5

Упражнение при сколиоза 5

 • Изходно положение: Детето остава в детска поза на пода, подобно на упражнение 3. При това упражнение обаче лявата ръка е изпъната напред, а дяната е перпендикулярна на тялото. Отново има фиксиране на таза с две ръце.
 • Движение: Детето повдига тялото и двете ръце нагоре, без да променя тяхната позиция. Задържа в крайно положение за 3 секунди и спуска до долу.

Упражнение 6

Упражнение при сколиоза с тояжка 2

 • Изходно положение: Детето отново е в детска поза и държи ръцете си под ъгъл 90 градуса, но в ръцете си държи тояжка. При този захват палците трябва се намират от вътрешната страна. Тазът отново е фиксиран.
 • Движение: Детето повдига тялото и ръцете хванали тояжка, докъдето му е възможно. В крайно положение се задържа 3 секунди. След това се връща до изходно положение.

Упражнение 7

Упражнение при сколиоза 7

 • Изходно положение: Детето лежи по корем на пода. Лявата ръка е изнесена напред покрай главата. Дясната е отведена настрани и назад. Десният крак е свит в коляното под ъгъл 90 градуса, а левият е изпънат назад.
 • Движение: Детето повдига лявата ръка и лявата част на тялото максимално нагоре, използвайки за опора дясната ръка и крак. В крайно положение се задържа за 3 секунди. След това бавно отпуска до изходно положение.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноНовиниСпортЗдравни съветиИзследванияЛечения