Начало Спорт Спортен дух Децата и спорта Упражнения с фитнес топка, с които да подобрите стойката на вашето дете

Упражнения с фитнес топка, с които да подобрите стойката на вашето дете

Упражнения с фитнес топка, с които да подобрите стойката на вашето дете - изображение

Използването на упражнения с фитнес топка за подобряване на стойката на децата е доказан и ефективен метод, който широко се използва в кинезитерапията при гръбначни изкривявания. Затова, ако искате детето ви да прави полезни упражнения у дома, като едновременно с това се забавлява, то задължително се оборудвайте с фитнес топка.

Причината тази топка да е толкова ефективна се крие в нейната функционалност и практичност. Тя е един страхотен тренировъчен уред, с който може да се работи от седнало и легнало положение, да бъде използван като свободна тежест, да се хвърля, подскача с нея и да се търкаля. Овен за упражнения, фитнес топката често се препоръчва като заместител на стол, чрез който децата да подобрят стойката си, докато четат или гледат телевизия.

Основният принцип, по който топката помага за изправяне на стойката е, като активира едновременно множество мускули, докато тялото на детето се мъчи да запази баланс върху нея. Чрез голямата гимнастическа топка се тренират всички основни мускулни групи, като най-голяма полза тя има за укрепването на мускулите на гърба и корема. По този начин ефективно се противодейства на гръбначните изкривявания и се коригират мускулните дисбаланси, свързани с прегърбването и лошата стойка. Топката може да бъде използвана, както за упражнения за тонизиране на слабите мускули, така и за стречинг и разтягане, като допълнително с това се тренира и равновесието и стабилността.

Следващите упражнения с фитнес топка често се присъстват в изправителната гимнастика при гръбначни изкривявания и са изключително лесни и приятни за изпълнение от децата. Ако искате да насърчите вашето дете да ги прави, най-добре ги включете в някаква игра или ги правете заедно с него. Така успоредно с гърба на вашето дете, ще помогнете и на вашият собствен, давайки добър личен пример.

Големите гимнастически топки се продават в различни цветове, форми и размери (от 45 до 75 см). За да изберете правилния размер топка за възрастта на вашето дете, най-добре се консултирайте с продавача на магазина, от който я купувате. При правилен избор и точно надуване, при сядане върху нея краката трябва стъпват спокойно на пода, а коленете да са под прав ъгъл.

На върха на света

Това простичко упражнение е изключително ефективно за подобряване на баланса, координацията и стойката.

Балансиране на фитнес топка за изправяне на стойката

 • Накарайте детето да седне стабилно върху топката в нейния център с крака стъпили на пода.
 • След това нека повдигне ръце встрани за баланс, да стегне корема и стабилизира тялото си.
 • В третата стъпка нека внимателно отдели едното ходило от пода, без да губи равновесие, и да го задържи колкото може във въздуха.
 • След това да го върне внимателно на пода и да повтори с другия крак.
 • Ако детето не се чувства стабилно или залита, може да стоите близо до него, за да го хванете, ако загуби баланс.
 • Добре е да се направят поне 10 повдигания за всеки крак.

Клек с топка на гърба

С това упражнение се засилват мускулите на бедрата и корема, като същевременно гърбът се държи в правилно положение и се тренира добра стойка.

Клек с фитнес топка на гърба

 • Сложете фитнес топката между кръста на детето и свободна стена.
 • Ходилата трябва да са малко по-далече от стената, за да може да има място за изпълнение на клека.
 • Накарайте детето внимателно да сгъне крака в коленете и да клекне, като движението му наподобява сядане на стол.
 • Същевременно с гърбът си детето трябва да прииска топката към стената, без тя да изпада.
 • След като детето клекне до долу, следва изправяне отново до горе.
 • Това може да направи поне 10 пъти в бавен темп.

Планк с ходене на ръце върху топка

Това упражнение е малко по-трудно от станалите, най-вече що се отнася до запазването на баланс върху топката, но децата се научават бързо да го изпълняват. То е много добро комплексно упражнение, което тренира баланса и тонизира мускулите в централната част на тялото.

Планк върху фитнес топка

 • Накарате детето да легне по корем върху фитнес топката, след което да заеме позиция като за лицеви опори.
 • За да може да запази стабилна позиция, тазът му трябва да е в центъра на топката, а ръцете да са на широчината на раменете.
 • След това накарайте детето да започне да ходи с ръце напред, като при това топката ще започне да се търкаля назад към ходилата му.
 • След като топката достигне близко до ходилата му по обратния начин детето трябва да се върне до изходно положение.
 • В началото може да започнете с по-късо движение, а времето и трениране на запазването на баланс върху топката, придвижването да напред и назад да се увеличи.
 • Нека детето на направи поне 10 придвижвания напред и назад, като целта е да не пада от топката.

Отпускане и стречинг на гърба върху фитнес топка

С това упражнение може да се завърши тренировката, защото отпуска гърба и освобождава гръбначния стълб. Това упражнение е много полезно и за родителите, ако страдат от проблеми с гърба и кръста.

Отпускане на гърба върху фитнес топка

 • Накарайте детето първо да седне върху топката, след което внимателно да отпусне гърба върху нея.
 • Може родителят да му помогне, за да се позиционира правилно върху топката, така че тялото да максимално отпуснато.
 • Нека детето остане върху фитнес топката за една две минути, като един вид почивка.
 • След това внимателно да се изправи с помощта на родител.

Масаж с фитнес топката

Масаж с фитнес топка

Ако искате още малко да поглезите детето може да му направите лек масаж с топката, като я търкаляте нагоре надолу по тялото. Това е един приятен завършек на тренировката.

Седеж върху фитнес топка с терапевтичен ефект

Седеж върху фитнес топка

Много специалисти препоръчват поне по 30 минути на ден детето да използва фитнес топка вместо стол. Това стимулира мускулите поддържащи гръбначния стълб в правилна позиция и помага за корекцията на лошата стойка при седеж в ежедневието. Така самото дете с времето се научава да седи правилно, което му помага да преодолее придобитите вредни навици. Това един допълнителен начин за използване на фитнес топка с цел подобряване на стойката, който може да използвате всеки ден.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноХранене при...ИзследванияЗдравни съветиНовиниЛеченияСнимкиАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиИнтервютаПсихологияЛайфстайлАнкетиТестовеВидеоСпециалисти