Начало Спорт Спортен дух Децата и спорта Лошата стойка и гръбначните изкривявания при децата – как да ги открием и какви мерки да вземем

Лошата стойка и гръбначните изкривявания при децата – как да ги открием и какви мерки да вземем

Лошата стойка и гръбначните изкривявания при децата – как да ги открием и какви мерки да вземем - изображение

Ранната детска възраст е изключително важен период във физическото развитие на човек, защото тогава се формират основни двигателни навици, в това число и правилната стойка. Затова е изключително важно да обърнем внимание на децата още тогава – в каква поза седят и играят, какво е положението на тялото им, докато са изправени, как ходят и дали не се забелязват някакви отклонения в стойката и походката им. Това е изключително важно, защото, ако пропуснем някакъв проблем с гръбначния стълб на този по-ранен етап, рискуваме той да се задълбочи с времето и да е причина за развитие на трайно гръбначно изкривяване или лоша стойка.

Поради тази причина родителите трябва да са информирани какви са основните причини за проблема, кои са най-честите му признаци, за които трябва да следят, и какви мерки трябва да вземат, за да му противодействат.

Кои са основните причини за нарушенията в правилната стойка при децата?

Влиянието на електронните устройства върху човешкото здраве и по-специално лошата поза, в която ги използваме, е все по-голям проблем в световен мащаб. Причината е, че съвременният живот е свързан почти постоянно с мобилните устройства и компютрите, а приведената над екрана поза е станала част от ежедневието ни. Докато обаче доскоро проблемът беше насочен предимно към възрастните и тийнейджърите, тенденцията вече обхваща и деца в предучилищна и училищна възраст. Децата от най-новото поколение все по-често прекарват времето си над таблет, телефон или пред телевизор, което неминуемо се отразява върху физическото им развитие.

Така, от една страна, дългото време, прекарано в статична поза, оказва изключително неблагоприятно влияние върху опорно-двигателния апарат поради претоварване на развиващия се детски скелет, а от друга – липсата на достатъчно физическа активност е предпоставка за слабо развитие на мускулатурата и мускулен дисбаланс. Комбинацията от тези фактори и ненавременната реакция за справяне с проблема са сред най-честите причини за лошата стойка сред децата.

Какви са основните отклонения на правилната поза?

Лоша стойка при децата

Правилната поза е положение на тялото, при което е нужно минимално мускулно усилие, а гръбначният стълб се натоварва равномерно. Ако тя се наруши, това води до претоварване на определени мускули и проблеми в различни части на тялото. Именно поради тази причина, ако има някакви отклонения в правилната поза при детето, е от изключителна важност е да ги открием възможно най-рано.

Оценката на позата и движенията при децата са ключов елемент, който може да ни подскаже за здравословен проблеми, дори преди появата на други симптоми, като болка и дискомфорт. Най-лесният начин да направим това е чрез оглед на тялото от всички страни. За целта трябва да съблечете детето по бельо и да го накарате да застане право, за предпочитане в добре осветена стая.

Оглед откъм гърба

Откриване на сколиоза при деца

При оглед отзад тялото трябва да има симетрия между лавата и дясната половина, а лопатките и раменете да са на едно ниво. Същото така позицията на таза трябва да е хоризонтално на пода. Ако двете половини на гърба не са симетрични, едното рамо е по-високо от другото, а лопатките не са на едно ниво, това често е признак за гръбначно изкривяване в странична посока, наричано още сколиоза.

Страничен оглед

Нарушения в правилната стойка

Когато погледнете тялото на детето странично и спуснете мислена линия от главата до ходилата му, тя трябва да мине през ухото, рамото, лакътя, бедрото, коляното и глезена. Основен показател при това изследване са и правилната позиция на таза и главата, които често са извън правилната линия. Най-често при лоша стойка главата е изнесена леко напред, раменете са отпуснати, а средната част на гърба е изпъкнала, което води до прегърбване. Това състояние се нарича увеличена гръдна кифоза и е едно от най-честите отклонения на гръбначния стълб в предно-задна посока.

Имайте предвид, че някои позиции на тялото са вариации на нормалната позиция и невинаги са причина за притеснение. Обикновено повечето леки отклонения могат да се коригират до 7-мата година на детето, ако се вземат адекватни мерки за корекцията им. Ако те обаче се задържат или задълбочат след тази възраст и са налице симптоми, като болка и схващане на гърба, задължително се консултирайте със специалист в тази област - ортопед или лекар по физикална медицина.

Какви мерки трябва да се вземат, ако се забележи някакъв проблем?

Първата и най-важна стъпка, която трябва да предприемете, ако забележите проблеми в стойката на вашето дете, е да се консултирате със специалист. Той ще направи преглед и ще установи дали се касае за същинско гръбначно изкривяване или постурално нарушение (лошо телодържане, неправилна поза). Ако проблемът е свързан основно с неправилна стойка и мускулен дисбаланс, то най-често се препоръчват мерки, свързани с корекция на лошите пози в ежедневието, подобряване на двигателния режим и оптимизиране на храненето.

Позиция на тялото

корекция на позицията на тялото

Една от най-важните мерки, които може да предприемете сами, е свързана с корекция на позата на детето при хранене, игра или гледане на телевизия. Това означава, че не трябва да оставяте детето надвесено над таблета и телефона продължително време, а да го поставите в подходящо положение, в което да не е прегърбено или в неудобна поза. Също така трябва да следите за положението на тялото, докато рисува, играе и ако е нужно да коригирате стойката му.

Физическа активност

За да може мускулите да изпълняват своята функция и да поддържат гърба изправен, то детето трябва да е физически активно възможно повече време през деня. За тази цел поне веднъж дневно по няколко часа децата трябва да играят свободни игри, свързани с бягане, скачане, катерене и други занимания, които да стимулират мускулите. Препоръчително е децата да се занимават с изправителна гимнастика или общоразвиващи спортове, като например плуване, танци и подвижни игри. Трябва да се има предвид обаче, че това се отнася само в общия случай и при по-леките случаи. При по-сериозни проблеми (например при сколиоза) е най-добре да се работи строго индивидуално под ръководството на специалист кинезитерапевт.

Хранене

Важно е да въведете правилна и здравословна диета на детето, избягвайки храни с високо съдържание на захар в тях. Причината за това е, че децата, които консумират захар, по-често страдат от дефицит на хранителни вещества, важни за развитието на костно-мускулната система. Освен това децата с наднормено тегло страдат по-често от проблеми с опорно-двигателния апарат и от болки в гърба и крайниците.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноХранене при...ИзследванияНовиниЗдравни съветиЛеченияСнимкиАлт. медицинаИсторияИнтервютаКлинични пътеки