Начало Спорт Спортен дух Децата и спорта Упражнения за силни ръце при децата

Упражнения за силни ръце при децата

Упражнения за силни ръце при децата - изображение

Педиатрите често препоръчват децата да правят силови тренировки, като задължително това трябва да се прави под наблюдение за правилно използвана техника. Упражненията за бицепси, трицепси и предмишница могат да подобрят мускулната сила и обхвата на движенията на ръцете. Не е задължително самите упражнения да са трудни, за да бъдат ефективни, така че трябва да изберете такива, които да отговарят на фитнес нивото на вашето дете. Особено, когато се използват леки гирички или друго оборудване, родителите трябва задължително да са на близо и да наблюдават какво правят техните деца.

Ето и какви упражнения могат да бъдат използвани в една тренировка за ръцете, а и за раменния пояс:

Лицеви опори с близко поставяне на ръцете една до друга

Лицевите опори могат да се изпълняват в класическия им вариант и на колене, като във втория вариант е препоръчително или да се прави навън в тревна площ или ако е на твърда повърхност, тогава сложете под коленете на детето ви някаква омекотяваща подложка!

Лицевите опори могат да бъдат по-силно фокусирани върху гърдите или върху ръцете, в зависимост от разположението на ръцете. Колкото по-далече са те една от друга, толкова повече напрежението се насочва към гърдите и обратно. При събиране на ръцете и воденето на лактите в близост до тялото, най-силно натоварване се получава в трицепсите. Независимо дали лицевите опори се правят на колене или в класическия вариант, тялото на детето трябва да бъде изправено.

Като за начало, вашето дете може да започне с една серия, с по 10-15 повторения.

Упражнения с медицинска топка

Лека медицинска топка може да използва за голям брой упражнения. Хвърлянето на топката назад и напред към някой от родителите или друго дете може да се превърне в една страхотна цялостна тренировка за ръце, а и за раменния пояс. Може да се използва топка с тегло от 400 до 1500 грама, като в първия случай, може да се вземе и по-тежка футболна топка. Нека детето ви започне с една серия от 10-15 хвърляния. Те могат да бъдат с тласкане с 1 или с 2 ръце, хвърляне назад и други вариации.

Леки гири или друг вид свободни тежести

Използвайте леки тежести – не повече от 1,5 килограма! С тях можете да покажете на вашето дете как се изпълняват бицепс сгъвания, повдигане на гирите с изпънати ръце пред тяло, вертикално гребане (хеликоптер) или трицепс кикбек! Нека то направи по 1 серия от около 10 повторения от всяко упражнение. Увеличете броя на сериите или използваните тежести, когато силата на детето ви започне да нараства!

Упражнения с тренировъчни ластици

Тренировъчните ластици са един много добър заместник на свободните тежести, като те имат различни цветове, в зависимост от степента на съпротива. С ластиците могат да се правят упражнения като бицепс сгъвания, като детето стъпва в средата на ластика и държи двата му края; по същия начин могат да се правят и странично повдигане на ръцете и трицепс кикбек, а и много други. Покажете няколко различни упражнения на детето си, като то трябва да прави по 10-15 повторения, а с увеличаване на силата му, може да се увеличат сериите до 3-4, а в последствие и да се започне използването на следващия по сила на съпротивление ластик! 

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниПсихологияЛюбопитноСнимкиРецептиХранене при...Алт. медицинаАнкетиВидеоТестовеСпециалистиИсторияСоциални грижиИнтервютаОбразованиеЗаведенияНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиИзследванияБотаника