Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Воден спорт Флоубординг

Флоубординг

Флоубординг - изображение

Флоубординг е воден спорт създаден в края на ХХ век, който включва елементи от бодибординг, скейтбординг, сърфинг, уейкбординг и сноубординг. Практикуването му се извършва върху изкуствени вълни, които се получават в специална конструкция, която е патент на американската компания Wave Loch Inc. Мощни помпи създават 7 – сантиметров слой вода, която се движи със скорост между 30 и 50 километра в час. Водата преминава през специално проектирана конструкция, като по този начин започва да имитира океанските вълни. Тези вълни са неподвижни, а самото движение на сърфистите се постига от бързото движение на водата под тяхната дъска. При флоурайдингът е възможно да се изпълняват различни движения като завиване и трикове, но това се прави на относително малка площ.

Състезателите могат да се движат върху водата легнали или клекнали, ако използват дъска за бодибординг, а също така и изправени с дъска за уейкбординг. Самите дъски са изработени от пяна обвита с фибростъкло, но ръбовете са меки (изработват се от етилен винил ацетат), за да не се стигне до нараняване на състезателите. Дъските могат да имат колани за закопчаване на краката, но много често са предпочитани и тези, които нямат закопчалки. Дължината им варира от 910 до 1070 мм, а на широчина са от 280 до 356 мм. Теглото им варира между 1,4 и 2,8 килограма.

Създаването на спортът се дължи на обединението на много от иконите на другите бордови спортове, както и милионите долари, които се влагат в създаването на мобилна платформа, която преминава през Мюнхен, Флоренция, Лонг Бийч, Дубай и други и популяризира флоубординга. Провеждат се редица състезания, в които се включват много от великите шампиони, включително Шон Уайт (сноубординг и ролери), Тони Хоук (скейтбординг), Анди Финч (сноубординг), Питър Кинг (сърфинг), Крисчън Флетчър (сърфинг), Терже Хааконсен (сноубординг), Ръш Рендъл (уиндсърфинг). Вдъхновени от тях, много младежи се запалиха по този нов спорт, което насърчи създателите му да стартират световен тур от състезания, които със всяка изминала година набира все повече участници и зрители. За провежданото Световно първенство се класират най-добрите състезатели от:

  • Азиатския флоу тур

  • Европейския флоу тур

  • Флоу тура на САЩ

  • Най-добрите флоусърфисти на Къщите на вълните, които са стационарни платформи в няколко града по света – Бангкок (Тайланд), Йоркшир (Великобритания), Ню Джърси (САЩ), Бедфорд (Англия) и Майорка (Испания).  

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт