Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Водни спортове Кай Лени – сърфинг, кайтсърфинг, уиндсърфинг

Кай Лени – сърфинг, кайтсърфинг, уиндсърфинг

Кай Лени – сърфинг, кайтсърфинг, уиндсърфинг - изображение

Кай Лени е знаменитост във водните спортове върху борд, като той се състезава в дисциплините Биг уейв, уиндсърф, сърф, кайтсърф, падълсърф и други. Живее в Мауи и още от малък е „закърмен“ с любовта към океана. На хавайски език, името Кай означава именно Океан, а бъдещата звезда на водните спортове е израснал на плажа.

Лени се качва за пръв път на сърф още на 4 години, на 6 вече се справя с уинд сърфа, на 7 се пуска по големите вълни, а на 9 лети над тях с кайт сърфа. Родителите му не са го принуждавали да следва пътя им, а всичко се получава по естествен начин. Момчето се опитва да попива всичко от великите сърфисти, които владеят вълните пред неговите очи. Кай с удоволствие се впуска във всеки нов воден спорт, който се практикува в Мауи, което го изгражда като професионалист.

Кай Лени е бил късметлия да расте около сърф легенди като Роби Нейш, Дейв Калама, Бъзи Кербокс и Леърд Хамилтън. През годините той поглъща жадно техните съвети и умения, не само във водата, но и в живота като цяло. След като има такива родители и ментори, за момчето от Мауи е много лесно да стане професионален спортист.

Кай обича състезанията, като още в ранна възраст той печели световното първенство по сърфинг три пъти. Пътува много и любимото му занимание освен състезанията е да изучава културата в страните, които посещава. Още от неговите ментори той знае, че трябва да обучава следващите поколения сърфисти и именно това е причината той да работи много с децата. Член е на организацията На Ка Ма Кай, която обучава малките любители на водните спортове на остров Оаху и на съседните на него.

В или извън водата, Кай носи положителната нагласа в себе си и я показва с всяко едно свое действие. Той е благодарен на възможностите, които са му предоставени още в най-ранна възраст и не забравя да споделя своите знания и умения с всеки, които има желание да се учи.

Лени печели Световното първенство по гребане от изправено състояние върху сърф, както няколко от състезанията на Световният тур в тази дисциплина. През октомври 2013 година, той печели втората си голяма победа в Световните серии по гребане от изправено положение върху сърф в Залива на костенурките, намиращ се в Оаху, Хавай. Качва се на подиума в спринтовете, като по този начин печели и Световната титла за 2013 година.

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт