Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Воден спорт Кайтсърфинг

Кайтсърфинг

Кайтсърфинг - изображение

Кайтсърфинг или кайтбординг е един вид хибриден, екстремен спорт, съчетаващ в себе си елементи на парапланеризъм, сърфинг и акробатика. Кайтсърфърите впрягат силата на вятъра със специално хвърчило и се плъзгат по водата с помощта на малък сърф. През 2012 година, броят на кайтсърфистите е бил приблизително 1,5 милиона души по цял свят.

Съществуват различни стилове при кайтсърфинга, включително свободен стил, фрийрайд, скоростен, скокове, яздене на вълна и други.

  • Фрийрайд – това е най-популярният стил в кайтсърфинга, като за това свидетелстват и многобройните блогове и форуми, свързани с този вариант на спорта. Той е по-скоро за забавление и за разучаване на нови техники. Използват се скосени бордове от двете страни и по-гъвкави хвърчила.

  • Фрийстайл – използват се специализирани пособия, за да се получат големи скокове, при което се правят различни трикове във въздуха. Дъските тук са по-къси, отново скосени в двата края, а хвърчилата имат голяма теглителна сила и е способно да задържи кайтсърфъра за по-дълго време във въздуха.

  • Яздене на вълна – това е най-близкият стил до сърфинга, като за целта се изискват по-големи вълни. Сърфът тук вече не е скосен, а представлява умалено копие на обикновения сърф. Следва се посоката на хвърчилото, като сърфистът не се опитва да го управлява, за да намали теглителната му сила. Някой дори използват сърфове, които нямат каишки, за да се приближат максимално до усещането на обикновения сърфинг.

  • Уейкстайл – тук се използват бордове с автомати за краката, защото се правят трикове с използване на рампи, което води до много красиви скокове и изпълнения като цяло.

  • Уейкскейт – използват се бордове подобни на дъските за скейтборд. Има състезателен характер, като се изисква скорост и тактика за преминаването на релсите чрез плъзгане върху тях.

  • Биг джъмп (голям скок) – тук се използват хвърчила, които са способни да задържат кайтсърфърите във въздуха за дълго време.

  • Скоростен стил – скоростта на състезателите се измерва с помощта на GPS технологията, като целта е да се развие възможно най-висока скорост в рамките на половин километър.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимки