Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Форсколин

Форсколин

Форсколин - изображение

Едно веществата използвано в хранителните добавки за спортисти се нарича форсколин. Това биологично активно съединение се извлича от растението Колеус Форсколии (Coleus forskohlii) и по химична структура е от групата на дитерпените. В спортните добавки влиза най-често в продукти подпомагащи изгарянето на мазнините (фет бърнъри) и повишаващи енергията, като се явява заместител на ефедрина.

Механизъм на действие на форсколина

Форсколинът проявява своите ефекти върху организма, главно чрез активирането на ензима аденилат циклаза, което води до повишаването на нивата цикличния аденозин монофосфат (cAMP) във вътреклетъчното пространство. Благодарение на цикличния аденозин монофосфат (cAMP) се повлияват вътреклетъчни процеси в невроните на хипоталамуса и хипофизата, а от там множество процеси в тялото. Един от ефектите е активирането на хормоно-чувствиетлната липаза (HSL), което води освобождаването на мастните киселини в кръвта и в последствие използването им като енергия. Именно поради тези причини форсколина проявява разнообразни ефекти върху тялото и може да бъде използван с цел подобряване изгарянето на мазнини и доставка на енергия в организма.

Ефекти на форсколина

Чрез направени проучвания върху хора с наднормено тегло се установени различни ефекти върху телесния състав, нивата на тестостерон, метаболизма и кръвното налягане. При направения контролиран експеримент, в групата на която е използван форсколин се наблюдава намаляване на процента на мазнини, увеличаване на мускулната маса и свободния тестостерон в кръвта. В това време не се наблюдават неблагоприятни ефекти като повишаване на кръвното налягане или въздействие върху психиката. Именно тези проучвания създават предпоставки форсколина да се използва като добавка за спортисти с цел подобряване изгарянето на мазнините.

  • Повишава нивото на тестостерон в кръвта, което спомага за натрупване на мускулна маса
  • Подпомага за намаляването на мазнините в тялото
  • Разширява кръвоносните съдове, като така подобрява снабдяването на мускулите с хранителни вещества
  • Понижава кръвното налягане
  • Влияе благоприятно върху сърдечно-съдовата система

Как се приема форсколин като хранителна добавка?

Начина на прием на хранителни добавки с екстракт от форсколин зависят от процента на стандартизацията му. По принцип, екстрактът от корен Coleus Forskohlii се стандартизира на 10% форсколин, като се препоръчва да се приема 25-60 мг чистото вещество три пъти дневно. Най-добре е да се съблюдават за дозата препоръчана на опаковката. При всички случаи дневната доза не трябва да надвишава 1000 мг на ден.

Възможни нежелани реакции

Форсколинът практически няма странични ефекти и не носи вреда за здравето, когато е приеман в нормални дози. Проучванията направени върху животни, чрез използване високи дози форсколин, не показват никакви сериозни странични ефекти. Въз основа на фармакодинамиката на веществото, може да се заключи, че възможните странични ефекти са свързани единствено с понижаване на кръвно налягане, язва на стомаха и дванадесетопръстника, поради което, ако имате подобни проблеми трябва да се консултирате с лекар. Форсколинът не се препоръчва за бременни и кърмещи жени.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСпортБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиТестовеДиетиЛайфстайлХранене при...Алт. медицинаНовиниФизиологияРецептиЛеченияИнтервютаИсторияПроизводителиОткритияНормативни актове