Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Фризби голф

Фризби голф

Фризби голф - изображение

Фризби голф е хибриден спорт, съчетаващ играта на фризби и голф, както може да се разбере от името му. Целта на този спорт е с възможно най-малко хвърляния на диска да се премине целия курс от мишени.

Само в рамките на първите 8 години на новото хилядолетие, броят на игрищата за фризби голф се удвоява, като този спорт вече се практикува в над 40 страни по света и е един чудесен начин за забавление през лятото.

Основни правила

Правилата на фризби голфът до голяма степен се доближават до тези на класическия голф.

Хвърляне на фризбито от тий-я

Както и при голфа, началото на всяка дупка (в случая специален кош) се поставя от специална зона, наречена тий. Тази зона може да бъде отбелязана от циментова или гумена плоча. Най-малко единият крак трябва да бъде в контакт с тий-я по време на хвърлянето.

Установяване на позицията на фризбито

Позицията на хвърленото фризби се установява, след като то остане в абсолютен покой. Ако по някаква случайност, дискът се счупи, то за негова позиция се счита тази на най-голямото останало парче.

Маркиране на позицията

Играчът отбелязва с малък маркер къде точно е попаднал диска му. Той се поставя в предната част на диска (гледано в посока на коша).

Хвърляне от позицията

Това е позицията на маркера, който е бил поставен пред фризбито след първото му хвърляне от тий-я. Играчът трябва отново да има една опорна точка със земята, застанал зад маркера. Ако той докосне маркера по време на хвърлянето или премине пред него, това се счита за нарушение. Преминаването може да стане чак след хвърлянето на диска. Когато състезателят достигне на 10 метра до целта, краката му трябва да са в контакт със земята при хвърлянето и да не преминават пред маркера, като след отделянето на фризбито от ръката, тялото задължително трябва да е балансирано и да не е преминало зад маркера. При първо нарушение на правилото се прави предупреждение, а при всяко последващо се дава наказателна допълнителна точка и се прави повторно хвърляне.

Успешно попадение

Във фризби голфът има 2 типа мишени. Състезателните мишени представляват кош с вериги и метален цилиндър с решетки в долния му край, в който всъщност трябва да остане диска, за да се зачете опита. В любителските състезания, мишената може да бъде заменена от клетка или кошница, поставена с дупката настрани върху някаква основа и вкарването на диска в нея и оставането му вътре се счита за успешен опит.

Излизане на дискът

Когато фризбито не остане в кошницата, а падне извън нея, тогава играчът трябва да изпълни нов изстрел от маркера, от който е хвърлял предходния път или да избере позиция намираща се на същия радиус от целта, и на до 1 метър вляво или вдясно от маркера.

Използвани дискове във фризби голфа

Фризбитата трябва да отговарят на техническите стандарти на PDGA. Всяка промяна по първоначалните характеристики на дисковете, с цел подобряване техния полет, се счита за незаконна, в това число модифицирането на дисковете с дълбоки резки или начупени краища. Играч, който е използвал забранен диск получава 2 допълнителни наказателни точки, без предупреждение.

Ред на хвърляне

На първата дупка, състезателите се подреждат според генералното класиране, а при всяка следваща, първи хвърля играчът с най-малко точки.

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаСпорт и туризъм