Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Фрийстайл футбол

Фрийстайл футбол

Фрийстайл футбол - изображение

Фрийстайл футбол или футбол в свободен стил е един вид изкуство на базата на най-популярният спорт в света. Позволено е използването на всяка част от тялото, за да се изпълняват триковете, като този спорт е подобен на кипи юпи, кемари и дисциплината „Топка“ от художествената гимнастика. Популярността на фрийстайл футбола нараства с главоломни размери по целия свят и все повече хора започват да се занимават с тази атрактивна версия на футбола.

Нарастването на популярността

Фрийстайл футболът съществува от началото на ХХ век, но практикуващите го са били единици. След започването на рекламните кампании и показването му в телевизионните предавания и интернет, този спорт изживява разцвет. Бум на фрийстайл футболът се наблюдава през новото хилядолетие, след като няколко спортни концерна започват да привличат големите футболни звезди да покажат своите умения в „Джога Бонито“ (красивата игра). Някой от лицата на тези концерни са Роналдиньо, Кристано Роналдо, Едгар Давидс, Неймар и други. В ерата на YouTube хиляди клипове достигат до потребителите, показващи изпълненията в свободен стил. Някой дори свързват лудостта наречена фрийстайл футбол именно с мрежата за видео споделяне.

Някой от по-известните фрийстайлъри са Хий Йонг Ву (Господин Ву) от Южна Корея, Павел Скора и Михал Рикай от Полша, Бето от Мексико, Азун от Норвегия, Пале и Виктор Рубилар от Швеция и четирикратният рекордьор на Гинес – Джон Фернуорд. Мъжете обаче не са единствените, които се занимават с тази дисциплина. Има и много жени, обичащи фрийстайл футбола, като някой от тях са Кити Сас (световен шампион), Донче (вицесветовен шампион) и Инди Кауи.

Футболът в свободен стил е изключително популярен в Южна Америка и по специално в Колумбия, Бразилия, Аржентина, Венецуела и Чили. Почти цяла Западна Европа също е луда по този спорт, като най-изявени са състезателите от Франция и Португалия.

Пионерите на фрийстайл футбола

Има няколко фрийстайлъра, които са имали огромно въздействие върху появата на различните стилове във футбола в свободен стил. Може би най-голяма заслуга за развитието на спорта има Рикард „Пале“ Сьоландер, който всички наричат „Кръстникът на въздушните трикове“. Той измисля много голяма част от движенията на тялото, които днес се използват от всички занимаващи се с фрийстайл футбол. Пале тласка спорта към нови висини, като през 2007 неговата задача е поета от полякът Павел Скора. Неговата група от фрийстайлъри създава някой от новите движения, особено изпълняваните с долната част на тялото. В тази група са включени Хасип, Арс, Гюнтер, Аким, ЕлКейАр, Итън, Мемо, ЕмПи и други.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛюбопитноАнкетиЛайфстайлВидеоСнимкиТестовеНовиниХранене при...Здравни съвети