Начало Спорт Спортна енциклопедия Известни спортисти Други спортове Стрелци Хауърд Хил – стрелба с лък

Хауърд Хил – стрелба с лък

Хауърд Хил – стрелба с лък - изображение

Хауърд Хил е състезател по стрелба с лък, като неофициално е наричан „Най-големият стрелец“. Той е единственият, който успява да спечели 196 турнира по стрелба с лък в полеви условия, а по-изумителното е, че това се случва последователно. Освен в този спорт, Хил се изявява и в спортове като американски футбол, бейзбол и баскетбол. През 1971 година е приет в Залата на славата на Алабама, заради своите постижения в стрелбата с лък.

Ранна кариера в спорта

Хауърд Хил играе бейзбол, баскетбол, американски футбол и голф в родния си град Уилсънвил, като той е спортен герой на гимназията, в която учи. След завършването, той играе полу професионално бейзбол, но след време отново се връща към голфа, където има доста добра успеваемост и със сигурност, ако се е задържал в този спорт, той щеше да е един от най-добрите голфъри на всички времена.

Посвещаването на стрелбата с лък

След като Хауърд Хил прочита книгата на Морис Томпсън „Вещерството на стрелбата с лък“, той се вдъхновява от този древен спорт и така кариерата му, както и живота му се свързват с лъка и стрелите. Освен професионален стрелец, Хил започва да изработва лъкове, да пише статии и книги за стрелбата, а също и да участва във филми. Любимият му лък е дългият, като Хауърд е толкова отдаден на спорта, че сам започва да изработва екипировката си. Това показва, колко сериозна е била любовта на Хил към стрелбата с лък и в това, че той е най-добрият няма нищо случайно.

Постижения

Хауърд Хил е един от най-успешните стрелци в стрелбата по мишени (включително и летящи) и в състезателния лов, но също така той е писател, актьор и продуцент. По време на кариерата си, той прави 23 филма за Уорнър Брадърс, като в 10 от тях участва и самият той. Най-известната му роля е във филма „Приключенията на Робин Худ“, в който играе главната роля. Всеизвестна е сцената, в която той забива стрела в центъра на мишената, след което я разцепя на 2 със следващата. Хил е консултант в още десетки филми, които са свързани със стрелбата с лък. Той обича също така да ловува, като е първият бял човек, който успява да убие слон с лък. През 1928 година, стрелецът поставя световен рекорд за най-дълъг полет на стрела – 357,5 метра. През същата тази година, той поставя и рекорда за най-продължителна серия от победи в състезания – 196 без прекъсване. През 1959 година е удостоен с плакет за изключителни постижения в стрелбата с лък. Както споменахме по-рано, през 1971 година е приет в Залата на славата на Алабама, а през 1975 година (малко преди да почине) е приет и в Залата на славата на ловната стрелба с лък.

Способности

Хил е обичал да прави трудни, но красиви изстрели, като най-типичният за него е бил пробиването на ябълка, стояща върху главата на човек, който е на 20 метра от него. Понякога, той е изпълнявал този изстрел и на по-голяма дистанция и с по-малка мишена. Има няколко късометражни документални филма, в който Хауърд показва невероятни неща, като например завъртане на монета със стрелата, пробиване на дървена топка, която е в движение, а също така и стрелба от легнало положение, при което държи лъка с краката си.

Прецизността му помага и в лова, като той има 2000 ловни трофея, като според мнозина, той е и най-добрият ловец на всички времена (изключвайки лова с огнестрелни оръжия).

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайл