Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Стрелба Състезателна стрелба с лък

Състезателна стрелба с лък

Състезателна стрелба с лък - изображение

Състезателната стрелба с лък е модерен стрелкови спорт, който се основава на древните бойни техники с това оръжие. При него се стреля по мишени, които са разположени на определена дистанция. Спортът е изключително популярен в Европа и в Америка, като най-често практикуваните видове са полева и целева стрелба.

Целева стрелба с лък

Състезанията могат да се провеждат на открито и закрито. Целевата стрелба с лък на закрито се прави на дистанции от 18 и 25 метра. Разстоянията до мишената на открито варират от 30 до 90 метра. Състезанията по целева стрелба с лък могат да бъдат провеждани в 2 дисциплини – с 3 и с 6 стрели. Всеки състезател разполага с определено време, в което трябва да направи своите опити.

Мишените са маркирани с 10 равномерно отдалечени концентрични пръстена, които са обозначени с числа от 1 до 10. В допълнение има и вътрешен пръстен, който се нарича точка Х. Тази точка се използва за определяне на победителя, като в случай на равен резултат, шампион става стрелецът с повече стрели в точка Х.

Обикновено, в състезателната стрелба с лък се използват мишени от сплетени стебла от зърнени култури или от трева. Размерите на мишените варират, в зависимост от състезанието (на закрито, когато разстоянието до целта е 18 метра, самите мишени са с диаметър 40 сантиметра, а на открито, когато разстоянието до целта е между 70 и 90 метра, мишената е с диаметър до 122 сантиметра).

Полева стрелба с лък

Тя включва стрелба по мишени, разположени на различни дистанции и често разположени в пресечен терен. Обикновено в тези състезания има три вида изпитания – полева стрелба, ловец и стрелба по животни (мишената е двуизмерен образ на животно). При полевата стрелба мишената е кръгла, като 5 точки дава вкарването на стрелата в центъра („Бичето око“), 4 точки дава белия кръг около центъра, а 3 точки са за външния черен кръг. Стрелбата се прави на разстояние до 70 метра.

В кръга наречен „Ловец“, мишените са разположени на неравномерни разстояния, но максималната дистанция е 64 метра. Цялата мишена е черна, а Бичето око не е едно а са 2 и са бели на цвят. Обикновено са разположени в гориста местност и се стреля между дърветата, за по-голяма автентичност. Децата и младежите стрелят на максимална дистанция от 46 метра.

Стрелбата по животни, както споменахме се прави по двуизмерен образ в реални размери на различни видове животни, като тук също се стреля в гориста местност, по подобие на стрелбата с лък в кръга „Ловец“. Тук точкуването е много по-различно. Стреля се по три различни мишени, от различна дистанция. Стрелците имат по три стрели за всяка мишена, но ако бъде улучена мишената с първата стрела, не се налага използването на втора, а се преминава към следващата мишена. Точките при уцелването на отделните мишени в първото преминаване на маршрута са 20, 16 или 12 за всяка мишена, в зависимост от това, с коя стрела е улучена мишената. При второто преминаване точките са съответно 18, 12 и 10. Както и в предишният случа, младежите и децата стрелят от по-малка дистанция, в сравнение с мъжете и жените.

Една от целите на полевата стрелба с лък е да се подобри техниката, необходима на стрелците в една по-реалистична обстановка на открито. Както и при голфа, умората може да се окаже проблем, тъй като спортистите ходят в пресечена местност, за да достигнат от една мишена до друга.

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЛайфстайлСоциални грижиНовиниЛюбопитноНормативни актове