Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Стрелба Трап стрелба

Трап стрелба

Трап стрелба - изображение

Трап стрелба е една от трите основни дисциплини на състезателната стрелба по глинени панички. Другите дисциплини са Скийт и спортни панички. С няколко думи, разликата в тях се състои в следното:

  • В трап стрелбата, целите се изстрелват от една къщичка или специализирана машина, които са далеч от стрелеца.

  • В скийт стрелбата, паничките се изстрелват от две къщички, като траекториите на двете изстреляни панички се пресичат пред стрелеца.

  • Спортните панички са много по сложна дисциплина и при нея се получават много точки.

Във всяка от тези три групи съществуват вариации. В трап стрелбата се включват олимпийски трап, двоен трап, Северен трап, Ниска линия и други.

Трап стрелбата се разработва, за да се осигури метод за тренировка на ловците птичари. В началото дори се използват гълъби пътници, които през 18-ти век (когато възниква и трап стрелбата) са много популярни но много бързо те биват заменени от паничките.

Оръжия и оборудване

За стрелбата обикновено се използват пушки 12-ти калибър. Някой състезатели използват по-малки пушки, например 20-ти калибър, но не нямат право на толеранс, а се състезават наравно с останалите. Стреля се по една или по две панички изстреляни едновременно. Могат да се използват пушки с една цев като Браунинг БТ-99, Пераци серия МХ, Крейгхов К-80, както и високоскоростни двуцеви пушки като Берета ДТ-10 и Браунинг ХТ трап. Стрелците обикновено имат и от двата вида пушки, като използването им зависи от това дали ще стрелят само по една паничка или по две.

Самозареждащите се пушки (полуавтоматичните) са доста популярни, поради по-ниския си откат и гъвкавостта им. Самите те трябва да са и много издръжливи, тъй като може да се наложи да се направят стотици изстрели в рамките на един ден.

Към аксесоарите се включват ловна жилетка или патрондаж, които да могат да поберат поне 25-50 патрона. При повечето състезания се изисква и носенето на очила и защита за ушите. Очилата могат да са регулируеми, като те се променят в зависимост от околните условия. Различните цветове лещи могат да намалят отблясъците от слънцето, а също така да подобрят открояването на целта и заглушат фона зад нея. Защитата на слуха също е извървяла дълъг път и вече се използва гъста пяна и електронни компоненти, като те се справят до голяма степен с пълното заглушаване на шума от изстрела. Различните стрелци използват основно два вида заглушители – тип „Ушанка“ и тапи в ушите, като някой дори ги комбинират, за още по-силен ефект.

Боеприпаси

При трап стрелбата обикновено се използват оловни съчми номер 7 ½ и 9 и ловни патрони, които са съставени от корпус, запалваща капсула, бездимен барут и тапа, която изхвърля сачмите. Максималното позволено тегло на един патрон е 32 грама. Скоростта на изстрела при дулото на пушката варира според грамажа на патроните и може да бъде 393 м/сек., 404 м/сек. и 414 м/сек., съответно при грамажи 32, 28 и 24. По-голямата ударна сила се използва единствено при по-далечни трапове или при използването на стоманени сачми, които са по-големи и тежки (6-ти и 7-ми номер). Най-популярните производители на боеприпаси са Уинчестър, Ремингтън, Федерал, Фиоки и Рио. Някой от стрелците си презареждат сами патроните, имайки предвид изстрелите, които се правят само за едно състезание и цените на един патрон.

Олимпийска трап стрелба

Настоящата версия на този спорт е въведена през 1950 година. В състезанието се правят 150 изстрела за мъжете и 75 за жените. Най-добрите 6 състезателя правят по още 25 изстрела.

Машините изстрелващи паничките са фиксиран ъгъл. Те имат компютърно управлявана програма, която им задава да хвърлят 10 панички наляво, 10 надясно и 5 направо, като по този начин състезателите не знаят точно каква ще бъде траекторията на полета. Така конкуренцията се засилва. Състезателите получават сигнал за изстрелването, за да могат да реагират на момента, тъй като паничките летят с 80 (100 при изхода на машината) километра в час. При получаването на сигналът за готовност, всеки състезател има 10 секунди, за да извика, че е готов.

Известни трап стрелци

  • Капитан Адам Хенри Богардъс – член на Залата на славата по трап стрелба. Световен и Американски шампион. Той и синовете му създават шоуто „Бъфало Бил и Дивия Запад“.

  • Док“ Уилям Франк Карвър – побеждава капитан Богардъс 19 пъти от 25 състезания помежду им.

  • Полковник Раджявардан Сингх Радор – печели златен медал, постигайки 192 от 200 възможни точки. Два пъти световен шампион, сребърен медалист от олимпиадата в Атина.

  • Вик Райндърс – най-титулуваният американски състезател на местно ниво.

  • Ким Роуд – тя е петкратен олимпийски медалист от 1996 до 2012, като в Лондон дори поставя световен рекорд със свалени 99 панички от 100 възможни.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСпорт и туризъм