Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Стрелба Скийт стрелба

Скийт стрелба

Скийт стрелба - изображение

Скийт стрелбата е любителска и състезателна дейност, при която участниците, с помощта на пушки, се опитват да уцелят глинени панички, хвърляни от устройства поставени в 2 кули с различна височина.

Скийт е една от трите спортни дисциплини, заедно с трап стрелбата и стрелбата по глинени гълъби. Съществуват няколко разновидности, включително олимпийски скийт, както и някои само с национално признание.

Общи принципи

В американската версия на спорта, глинените дискове са с дебелина 28,58 милиметра и 109,54 мм в диаметър. Тяхната летателна дистанция е около 57 метра. В международната или олимпийска версия, дисковете са с малко по-голям диаметър (малко над 110 милиметра), но са по-тънки (25,5 милиметра). Техният купол в средата е удебелен и е по-трудно те да бъдат разбити при попадение. Тяхната летателна дистанция е по-голяма и достига до около 65 метра, което се дължи на по-голямата им скорост.

Огнестрелното оръжие за скийт обикновено е с високо качество, двуцевка или надцевка с дължина на самите цеви от 66 до 76 сантиметра и без шок (стеснение в предната им част). Обикновено в оръжейните магазини, това оръжие се нарича пушка за скийт. Самото им проектиране е така направено, че на разстояние от около 20 метра, кръгът от сачмите да е приблизително 70 сантиметра. Някои американски състезатели използват и полуавтоматична пушка или тип „помпа“.

Самите състезания са един вид симулира лов на птици. Стрелците имат 7 стрелкови позиции в полукръг с радиус 19 метра и една осма, която е в средата първата и седмата позиции. В двата края на полукръга има две къщички, в които са поставени изстрелващите устройства. Те хвърлят чинийките, които пресичат своите траектории на 4,5 над земята и на 5,5 метра от позиция за стрелба №8. Капанът от едната къщичка пуска чинийките от 3 метра над земята (Висока къщичка), а другият от 90 сантиметра над земята (Ниска къщичка).

От позиции 1 и 2, състезателят стреля по единични цели, които се пускат първо от високата къщичка, а след това от ниската, а второто пускане е едновременно и при пресичането им с отстрелват с 1 изстрел. На позиции 3,4 и 5 се стреля последователно по чинийките, пускани съответно от високата, а след това от ниската къщичка. На позиции 6 и 7 стрелбата е идентична като на 1 и 2. От позиция 8 се стреля по една чинийка от високата и една от ниската къщичка.

След приключването на тези позиции, стрелецът трябва да направи още един опит за поразяване на първата чинийка, която е пропуснал, а ако е свалил всички мишени, той стреля от позиция 8 по пусната от ниската къщичка глинена чинийка. За постигане на перфектен резултат, стрелецът трябва да поиска втора чинийка от ниската къщичка, която да порази.

История

Скийт стрелбата е създадена от Чарлз Дейвис от Андоувър, щата Масачузетс. Той е запален ловец на яребици и през 1920 година измисля спорт, наречен стрелба по часовник. При него, позициите за стрелба са поставени в кръг с диаметър 23 метра и са точно 12 на брой, колкото и цифрите на часовника (капанът за изстрелването на чинийките е в средата. Практиката за стрелба във всички посоки обаче се налага да се преустанови, тъй като до изграденото от Дейвис поле е изградена птицеферма. Спортът влиза в днешните си граници през 1923 година, когато един от стрелците, Уилям Харднър Фостър, решава всички проблеми произтичащи от използването само на половината кръг от първоначалното, като добавя втория капан (къщичка). Фостър бързо вижда привлекателността на този вид стрелба и я превръща в национален спорт.

По време на втората световна война, скийт се използва от американската армия, за да се научат артилеристите как се стреля по летяща мишена. Първото първенство за този стрелкови спорт се провежда през 1926 година.

Олимпийски и международен скийт

Скийт придобива олимпийски статус през 1968 година, и до 1992 година е отворен и за двата пола. След тази година обаче, от Международната Федерация по Стрелкови Спортове забраняват участието на жени, въпреки че настоящият олимпийски шампион е китайката Жанг Шан. Въпреки това, жените получават правото да имат свое Световно първенство, а дамският скийт отново е включен в олимпийската програма през 2000 година в Сидни.

В олимпийският скийт, съществува различно забавяне от 0 до 3 секунди след извикването на състезателя за пускане на мишената. Също така, стрелецът трябва да държи пушката си така, че приклада да е на ниво до средата на торса, докато се появи чинийката.

Друга разлика между олимпийският и американският скийт е, че за да се завърши серията от 25 чинийки в първия случай от стрелците се изисква да направят двойни изстрели не само в позиции 1,2, 6 и 7, но и в 3,4 и 5.

С победата си в женския скийт на игрите в Лондон през 2012 година, американката Ким Роуд стана първият състезател от САЩ с 5 медала от последователни Олимпиади. Предните и бяха в трап стрелбата от 1996, 2000 и 2004 година и от скийт стрелбата от 2008 година.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСпорт и туризъм