Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Пособия за стрелба с лък

Пособия за стрелба с лък

Пособия за стрелба с лък - изображение

Стрелбата с лък е древно изкуство, което е било използвано за лов и по време на война, а днес се е превърнало в спорт. В края на ХІХ и началото на ХХ век, мишените са били с форма на различни животни, но сега те са кръгли, за да няма никаква асоциация с насилие. За практикуването са ви нужни следните пособия за стрелба с лък:

Лък

Въпреки, че съществуват различни видове лъкове, общото при всички е еластичните тетива, които предават механичната енергия на стрелата и по този начин я изстрелват. Лъковете могат да бъдат разделени в две категории: с директно издърпване на тетивата и с механизъм, който прави това издърпване.

Първият тип също може да се раздели на няколко подтипа, като например композитни и ламинирани. Те могат да бъдат класифицирани според формата на ръкохватката и накрайниците. Силата на издърпване на тетивата може да се настройва, като това се прави в зависимост от далечината на мишената и предпочитанията на стрелеца.

Съставните лъкове са вторият тип, като при тях силата, необходима за опъване на тетивата, като по този начин позволяват на стрелеца да има повече време за прицелване, с по-малко стрес за мускулите. Повечето от този тип лъкове имат елиптични колела в крайниците, с което постигат това облекчаване на усилията, което може да достигне между 65 и 80%. Тази система е патентована от Уилбър Алън през 1969 година, като в днешно време е една от най-използваните.

Стрели и пера

Най-често стрелите се състоят от тяло, острие и пера.

Телата обикновено са направени от масивна дървесина (предразположени са към деформации), фибростъкло (недостатък е тяхната крехкост), алуминиева сплав (здрави, не се деформират, леки, висока скорост и правилна траектория), въглеродни влакна (още по-леки и бързи и с по-добра траектория от алуминиевите) или композитни материали (най-използвани в състезанията днес).

Върховете на стрелите могат да бъдат както заострен край на тялото, така и отделен елемент. Обикновено се изработват от метал или друг твърд материал, като формата им може да бъде най-разнообразна.

Перата в задната част на стрелата традиционно се правят от птичи пера, но днес по-често се набляга на твърдите пластмасови лопатки, като обикновено те са в конфигурация от три и по-рядко от четири. Когато са само две това води до нестабилност в полета на стрелата. Днес перата могат да бъдат с различна твърдост, като това се означава с определен цвят, което е в помощ на стрелците. Много важна подробност е, че когато се използват птичи пера, те трябва да са от едно и също крило. Когато са от две различни, това може да наруши въртенето на стрелата, което веднага се отразява на далекобойността и точността и. Неправилно използваните пера могат да доведат до драстична промяна в траекторията.

Колчан

Това е калъф, в който се съхраняват стрелите. В миналото е бил богато украсяван, като е показвал статуса на притежателя му.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЗдравни съветиЛайфстайл