Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Стрелба Спортна стрелба

Спортна стрелба

Спортна стрелба - изображение

Спортна стрелба е състезателен спорт, включващ тестване на владеенето на оръжието (за точност и бързина на изстрелите), като то може да бъде пистолет, въздушна пушка, лък, арбалет или ловна пушка. Ловът също може да се причисли към спортната стрелба, тъй като е бил част от олимпийските игри (само веднъж и то през далечната 1900 година). Стрелковите спортове могат да се категоризират според вида на използваното оръжие, разстоянието на което се стреля, както и по вида мишена.

История на спортната стрелба

Първата Национална асоциация по стрелба е била създадена във Великобритания, за да се насърчат доброволческите корпуси и за да се стрелбата като спорт на Острова.

В САЩ също е създадена такава асоциация през 1871 година, като инициатори за нея са били ветераните от Гражданската война полковник Уилям Чърч и генерал Джордж Уингейт. Те са видели, че по време на войната стрелците са били изключително неточни, затова се опитват да популяризират спорта, като го вкарват и в научните рамки, като теория и начин за боравене с оръжията. През 1872 година, с финансовата помощ на фирма от Лонг Айлънд е закупена фермата на Крийд, в щата Ню Йорк и там е изградено стрелбище. Поради огромният интерес обаче, това стрелбище се оказва тясно и асоциацията се премества в Кемп Пери, където е и до днес.

През 1903 година, Националната асоциация по стрелба започва да изгражда стрелкови клубове във всички големи колежи, университети и военни академии, като до 1906 година, в националните състезания вече участват по най-малко 200 момчета. Днес, в щатите със стрелкови спортове се занимават над 1 милион младежи. Създадени са множество програми и въпреки политическият натиск за закриването им, те продължават да се развиват и да привличат все повече млади хора в редиците си. Успехът им се дължи на акцентите върху безопасността и образованието.

Френският шампион по стрелба с пистолет и основател на модерните олимпийски игри, Пиер дьо Кубертен е участвал в много състезания и този факт със сигурност допринася за включването на 5 различни дисциплини от спортната стрелба в първата Олимпиада през 1896 година. С течение на годините, стрелковите спортове се променят, за да отговорят на технологичните и социални стандарти. Пример за това е промяната във формата на мишените, които преди са били като човек или на животно, а по-късно стават кръгли, за да се избегне асоциирането на спорта с насилие.

Дисциплини в спортната стрелба

Стрелба с пушка

За нея се използва пневматично или огнестрелно оръжие, което е с пълнител и се държи с две ръце. Пушката има по-голям обхват и по-голяма точност от пистолетите.

  • ISSF провежда 6 различни състезания, включително и 3 олимпийски. Включват се 3 дистанции, включително 10, 50 и 300 метра.
  • Федерацията е включила и две дисциплини с движещи се мишени, на дистанции от 10 и 50 метра.
  • Съществуват три позиции за стрелба с пушка – права, на коляно и легнала, като в последната по правило се получават най-високи резултати, тъй като оръжието е най-стабилно.

Спортна стрелба с пистолет

Пистолетите са по-малки от пушките и се държат с една ръка. Те имат по-малък стрелкови обхват и по-малка точност.

  • ISSF включва 6 дисциплини, от които 4 олимпийски и 2 неолимпийски, но в които се провеждат световни първенства.
  • Стрелбата с пистолет е включена в първите модерни олимпийски игри, от тогава се провеждат дисциплини с бърза и бавна стрелба, а обичайните дистанции са 10, 25 и 50 метра.
  • Всеки състезател има свой собствен пистолет, който е изработен по неговите анатомични особености.
  • Стрелците обикновено са изключително прецизни, тъй като на тях им се налага да улучат мишена с изключително малки размери.
  • Бързата стрелба обикновено се свързва с 25 метра бърза стрелба с пистолет

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлСнимкиХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиНовиниИнтервютаПсихологияФизиологияЗаведенияОбразованиеАнкетиТестовеДиетиСпециалистиОрганизацииНормативни актовеПроизводителиЛеченияРецептиБотаника