Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 1 час тренировки на седмица борят депресията

1 час тренировки на седмица борят депресията

1 час тренировки на седмица борят депресията - изображение

Не е нужно да сте вманиачени по тренировките, за да можете да извлечете ползите от тях за своето психично здраве. Според ново проучване, общо 1 час натоварване на седмицата ще ви помогне да се справите със стреса и с депресивните състояния. Проследени са 22000 норвежци, които не са имали предишна анамнеза за психични заболявания, следят се техните тренировъчни навици, наред със симптомите им на депресия и безпокойство, като всичко това се прави в рамките на 11 години.

В началото на проучването 12% от тях не са правили никакви упражнения, а останалите са варирали от 30 минути до над 4 часа тренировки седмично. В хода на изследването, 7% от хората са развили тревожност, а 9% депресия.

Учените не виждат връзка между тренировките и тревожността, но пък има такава с депресията. Хората, които не са тренирали, са били с 44% по-податливи на депресията, в сравнение с трениращите по 1-2 часа седмично. Тук трябва да направим уточнение, че се е гледало и да се сравняват хора при еднакви фактори, включително възраст, пол, дали са пушачи, консумират ли алкохол, както и с приблизително еднакъв индекс на телесната маса.

Авторите на изследването не намират причинно-следствена връзка, но 12% от хората, които не са тренирали и са страдали от депресия, след като са започнали да тренират само по 1 час седмично, са се справили с проблема. Освен това, интензивността на тренировката не е имала никакво значение. Това означава, че дори дейности като ходене, изкачване на стълби, колоездене, езда и други не толкова натоварващи и достъпни за всички възрасти упражнения могат да бъдат използвани за борбата с депресивните състояния с огромен успех.

Не е трудно да се определи как физическата активност прави разликата, просто тя кара мозъка да отделя ендорфини, които са хормоните на щастието и помагат за предотвратяване на менталните проблеми. Само 1 час седмично, това е всичко, а ползите са огромни.  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниХранене при...Социални грижиЛеченияСнимкиАлт. медицинаВидеоСпортАнкетиТестовеЗдравни проблемиБотаникаНормативни актовеИсторияКлинични пътекиСпециалистиЗаведенияОрганизацииСпорт и туризъмИнтервютаДиетиФизиологияОбразованиеПроизводителиРецепти