Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Тонус и бодър дух 5 вида тренировки, които ще държат депресията далече от вас

5 вида тренировки, които ще държат депресията далече от вас

 5 вида тренировки, които ще държат депресията далече от вас - изображение

Първите неща, за които човек се сеща, когато чуе за депресия, са антидепресантите и психотерапията. Всъщност има много неща, които могат пряко да повлияят на нашето настроение и психично здраве, а едно от тях са физическите упражнения и спортa.

Може да ви звучи малко пресилено, но тренировките са не по-малко ефективни в борбата с депресията от таблетките и психологичната помощ. В проведени редица изследвания на Харвардския университет се доказва, че редовните упражнения могат да подобрят настроението и психическото състояние при хора с лека и средна депресия и да играят поддържаща роля при по-тежките случаи. Естествено най-добрия вариант е да не се чака докато нещата станат сериозни, а да се започне възможно най-рано, още преди появата на първите сериозни симптоми на депресията. Силата на тренировките е именно в превенцията на подобни състояния, а не в лечението им.

Когато човек тренира се променя цялостната биохимия на мозъка и се отделят множество хормони и хормоноподобни вещества, които са пряко свързани с чувството на удоволствие и щастие. Освен това се подобрява работата на нервната система като се регулират възбудно-задръжните процеси в главния мозък, което понижава психическото напрежение и бори лошото настроение. Именно поради това хората, които тренират поне няколко пъти седмично са много по-малко застрашени от депресивни състояния в сравнение с нетрениращите.

Ако търсите тренировка, която да повдигне настроението ви и да действа като антидепресант може да се насочите към някое от следващите занимания. Те са доказано ефективни при депресивни състояния и освен това помагат за понижаване на кръвното налягане, риска от сърдечни заболявания и затлъстяване.

Бягане

Може би не знаете, но бягането може да сравни по-действие с приемът на наркотик. Причината за това е, че при е бягането в мозъка се освобождават хормони наречени ендорфини, които са естествени опиоидни, които потискат болката и създават чувството за щастие и еуфория. Названието "ендорфин" е съкратено от ендогенен морфин, и показва, че по-действие прилича на опиоидните наркотици, но се синтезира от нашето тяло.

Много хора използват бягането, за да си "проветрят главата" и да се почувстват по-добре, като така успешно се борят с негативните емоции и лошото настроение. Приятното чувство след бягане е именно резултат на това, че нервната система се презарежда, а действието на ендорфините продължава дори след като вземете душ.

Йога

Вероятно няма човек, който да не знае, че йога е един от най-добрите начини за постигане на хармония и вътрешен мир. Благодарение на фокуса върху дишането, релакса и концентрацията, човек може да отхвърли негативните мисли и да намали нивата на стрес. Техниките за медитация допълнително засилват този ефект, като помагат за изчистване на съзнанието и насочването на мислите в положителна посока. Най-добре е йога да се практикува групово в приятна компания, което също помага за това, човек да избяга от депресията и негативните мисли.

Танци

Освен че са страхотно аеробно упражнение, танците са един много добър начин за подобряване на настроението. Изследвания в тази посока показват, че танците намаляват нивата на кортизол, един от хормоните на стреса, а също така действат срещу депресията. Комбинацията от физическа активност, музика и социален елемент взаимно се потенцират и карат хората да се чувстват по-щастливи. Груповите занимания като Зумба, латино танци, народни танци и подобни на тях са един страхотен начин за съчетание на приятното с полезното.

Ходене

Може би ходенето не се възприема като тренировка от повечето хора, но то е много добра аеробна активност, която има множество здравословни ползи. По време на ходенето се регулира дишането, стимулира се кръвообращението, а съзнанието се пренасочва към нещата от обкръжаващата ни среда. Затова разходките сред природата и туристическите преходи са едно от най-зареждащите и полезни занимания, които можем да направим. Ако нямаме възможност за разходка в планината, е най-добре да изберем място с растителност и дървета, защото е доказано научно, че тази среда намалява в по-голяма степен нивата на кортизол от градската среда.

Силови тренировки

Подобно на бягането и при силовите тренировки също се отделя голямо количество ендорфини и се активира системата за "възнаграждение на мозъка". Така физическия стрес, който причиняват упражненията на тялото, води до реакция в организма, която в крайна сметка помага за психическия стрес. Благодарение на регулирането на работата на нервната система, в дългосрочен план силовите тренировки правят човек по-устойчив на стрес, депресивни състояния и тревожност.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиТестовеЗдравни проблемиСпортЛайфстайлСнимкиХранене при...НовиниСоциални грижиАлт. медицинаВидеоАнкетиИзследванияБотаникаСпециалисти