Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 4 начина за охлаждане на тялото след тренировка

4 начина за охлаждане на тялото след тренировка

4 начина за охлаждане на тялото след тренировка - изображение

Само защото сте приключили с последното повторение в тренировъчната ви програма, това не значи, че сте завършили тренировката си. Всъщност, има нещо, което е важно също толкова, колкото и загрявката и самата тренировка, а именно извеждането на мускулите от работен режим, познато като „охлаждане“.

След интензивна тренировка, мускулите са много изморени, затова е важно да направите това извеждане, като то е важно за целия организъм. Тук стартира цикъла на възстановяване. Макар, че трябва да вложите малко усилия, по-късно тялото ви ще ви благодари.

Четирите най-добри начина за охлаждане на мускулите след тренировка

Направете добро разтягане!

Стречингът е едно от класическите начини за възстановяване на мускулите след всяка тренировка. Съсредоточаването върху подобряването на гъвкавостта е важно, тъй като мускулите и сухожилията могат да се втвърдят прекалено много и да не успявате да изпълнявате упражненията в пълната им амплитуда, а от там да се получат и травми или най-малкото, да не използвате пълния им потенциал.

В тялото се натрупват отпадъчни продукти по време на тежко натоварване, като например млечна киселина в мускулите и ставите. След стречинг, мускулите се отпускат и получават повече кръв и кислород и така по-лесно се изхвърлят тези отпадъци. Наред с това се предпазвате от получаването на крампи и схващания и мускулите се успокояват, охлаждат и по-лесно се нормализира работата им.

Направете кратка разходка!

Често, когато правите интензивна тренировъчна сесия, вие несъзнателно достигате до лимита на тялото си. Това води до увеличаване на сърдечния ритъм над нормалните нива. Затова е важно да се съсредоточите върху правилното охлаждане. А кой е един от най-добрите начини? Релаксиращата кратка разходка, за около 5-10 минути.

Ако в залата има бягаща пътечка, можете да я направите и на нея, но по-добре е да излезете навън и да поемете чист въздух.

Ходенето позволява кръвта да се разпространи бързо из тялото и така да се заредят мускулите с кислород. Така се избягва намаляването на мускулната треска и сковаността.

Тази разходка е всичко необходимо, за да се гарантира, че тялото ще се охлади и подготви за останалата част от деня.

Пийте много вода! Никога не забравяйте да се хидратирате!

Всеки, който някога е влизал в спортната зала знае, че наистина се изхвърля много вода от тялото, под формата на пот. Затова е важно да се поддържате добре хидратирани, тъй като голяма част от тялото е вода и трябва да се поддържа баланса. Все пак много от процесите се извършват във водна среда и вие сте задължени да си я набавите, за да може тялото ви да функционира правилно. Ако си мислите, че не е толкова голяма загубата на вода, претеглете се преди и след тренировката! Лично аз съм губил по 3 литра при високоинтензивните сесии в кикбокса и говоря от личен опит. Препоръчително е да проверите по колко течности губите средно по време на вашите тренировки и да ги компенсирате с толкова изпита вода + още допълнителни 25 – 50%.

Направете кратка йога сесия

Охлаждането на тялото означава да продължите да се упражнявате, но с по-бавно темпо, докато тялото ви премине от състояние на силно физическо натоварване към такова на пълна почивка. А когато говорим за тренировка с ниско напрежение, където се поставя силен фокус върху правилната техника на дишането, нищо не може да се сравнява с йогата.

Тя има много предимства за човешкото тяло и силно ви я препоръчвам. С нея ще увеличите гъвкавостта си, ще подобрите мускулния си тонус и сила, ще подобрите дишането си, ще имате повече енергия и жизненост, а наред с това ще се радвате на по-добро здраве на сърдечно-съдовата система.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноСпортСнимкиЛайфстайлРецептиПсихологияДиетиХранене при...Социални грижиБотаника