Начало Спорт Спортен дух Децата и спорта Помогнете на вашите деца да изберат точния за тях спорт

Помогнете на вашите деца да изберат точния за тях спорт

Помогнете на вашите деца да изберат точния за тях спорт - изображение

За всеки родител е ясно, че спортуващите деца имат по-здравословен начин на живот и се интегрират в обществото в много по-ранна възраст. Всички експерти са на мнение, че спортът носи много ползи за най-малките и те не са свързани само със здравословното им състояние, но и в социално отношение.

Тренировките със съотборници, споделянето на победите и загубите, спазването на ангажиментите към отбора, са ценни умения както на терена, така и извън него.

Въпреки това, много деца не се раждат и веднага да им се появи мисълта, че искат да бъдат футболисти, баскетболисти, гимнастички и т.н., затова важна задача за родителите им е да им помогнат да открият своите интереси и да изберат спорта, който ги описва най-добре, без да ги тласкат към дейности, които са неприятни за децата. Как да се ориентират родителите и да открият правилния баланс? Ето какво трябва да имате предвид:

Дали детето ви е готово за спорт?

Около 5-7-годишните деца вече имат достатъчно физически и умствени умения, които ще им позволят да започнат да се занимават със спортни дейности. Отговорност е на самите родители да приучат децата им към движенията, като в началото трябва да се залага на простите дейности като улавяне и ритане на топка, контролирано замахване с ракета за бадминтон или плуване. Когато детето започне да придобива по-добра координация между очи и ръце и мускулите му започнат да стават по-силни, тогава родителите могат да въведат идеята за някакъв индивидуален или отборен спорт.

В началото е добре да се говори с треньорите по отделните видове спорт, които са налични във вашето населено място. Консултирайте се за това, дали детето ви е с достатъчен ръст и сила, за да започне да се занимава с тренировките.

В какво е добро детето и какво харесва?

Следващата стъпка е да се помисли за силните страни и темперамента на детето. Дали то може да се фокусира върху няколко тренировки седмично? Дали има състезателен дух? Отборен играч ли е или обича да прави нещата по свой собствен начин?

В зависимост от особеностите на детето, вие ще получите много опции за избор. Можете да насърчите вашето мъниче да опита различни видове спорт, така че да получи представа в какво се състои всеки един от тях, така и то самото ще може да прояви интерес към някой конкретен.

Ако детето ви не разполага с добра координация око-ръка, тогава можете да опитате с танцови или бойни изкуства, вместо с тенис или бадминтон. Ако пък не се вълнува толкова от отбелязването на точки или голове, можете да го насочите към спортове като лека атлетика, колоездене или плуване. Не се водете само от собствените си идеи! Попитайте детето си какво харесва и в какво мисли, че ще бъде добро и ще се справи с тренировките! Децата всъщност сами могат да се насочат към един или друг спорт, гледайки че техните родители също се интересуват от него.

Знайте кога да спрете

Какво да направите, когато детето ви просто започне да отказва да ходи на тренировките? Спортните психолози казват, че е важно да се знае дали детето мрази да бъде толкова активно, не харесва дадения спорт, има социални проблеми с отбора, като тормоз от треньор или съотборници и други проблеми. Ако съществува един от тези проблеми, вие трябва да поговорите с вашето дете, за да разберете дали има смисъл да го убеждавате да продължи напред или да го насочите към друг спорт, който ще е по-подходящ за него.

Има тънка линия между подкрепата в спорта и принуждаването да се прави нещо, което не прави децата щастливи. Най-важното за родителите е да помогнат на своето мъниче да намери начин да бъде активно, да харесва това, което прави и тогава вероятността то да продължи да се занимава с този спорт и в зряла възраст е по-голяма.

Бъдете гъвкави

Ако отборните спортове не се харесват на вашето дете, има и други опции. Опитайте да го насочите към плуване, гимнастика, тенис или лека атлетика, които може да му допаднат. Не се учудвайте, че детето ви ще иска да опита различни спортове, просто то търси най-интересния за него. Все пак бъдете внимателни към кой спорт го насочвате, тъй като има скъпи спортове, чието оборудване може да не съответства на бюджета ви!

Дори и да не записвате детето си в отбор, просто самите вие можете да излезете навън с него и да го тренирате в различните спортове. Така ще изградите по-силна връзка помежду си, а ползите от спорта ще бъдат и за вас. Просто бъдете едно активно семейство и спортът ще ви се отплати!!!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитноНовиниПсихологияЗдравни съветиОбразованиеСнимкиРецептиХранене при...Социални грижиДиетиСпорт и туризъмИнтервютаФизиологияЗаведенияАнкетиТестовеОрганизацииСпециалистиНормативни актовеПроизводителиЛеченияБотаникаИсторияАлт. медицинаИзследванияКлинични пътеки