Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 4 стъпки за постигане на вашите фитнес цели

4 стъпки за постигане на вашите фитнес цели

4 стъпки за постигане на вашите фитнес цели - изображение

Следвайте тези стъпки за създаването на план, който най-добре ще пасне на вашите индивидуални нужди.

Знайте от къде започвате

Когато задавате нова дестинация на вашият GPS, трябва да зададете начална или текуща точка и крайна цел на пътуването. Ако пропуснете едната от тези стъпки, системата няма да заработи. Същото важи и за вашите фитнес цели. Ако не знаете от къде сте започнали (имам в предвид Индекс на телесната маса, % на мазнините в тялото, лично тегло, обиколки на ръце, бедра, прасци, талия и гърди), как ще измервате напредъка си и как ще знаете, че се доближавате до целите си?

Направете целите си конкретни и реалистични

Искам да сваля килограми“, „Искам оформен корем“ или „Искам да съм във форма“. Тези цели не могат да бъдат по-неясни. Свалянето на килограми е лесно, но за да се топят само мазнините, без това да се случва с мускулната маса, се нуждаете от план. Искате да сте във форма? Овалът също е форма!

Когато ви говоря за конкретни цели имам в предвид това:

  • Искам да загубя 5% мазнини в рамките на 5 седмици.

  • Искам да кача 2 килограма чиста мускулна маса за 3 месеца.

  • Искам да повиша обиколката на ръцете си с 3 сантиметра в рамките на месец.

  • Искам да започна да тласкам 5 килограма повече от лежанка.

Постоянно измервайте прогреса, за да знаете какво се случва и дали се доближавате до поставените цели. Бъдете и реалисти. Свалянето на 10 килограма за месец звучи чудесно, но в действителност е невъзможно и още повече опасно за вашето здраве поради редица причини. Затова, бъдете реалисти, не си поставяйте нереални цели, за да не останете разочаровани след като не сте ги постигнали.

Изградете си план

1 прост план трябва да включва опреден график, с начална и крайна дата и с няколко фази между тях. Фазите се определят от това, колко е време има между началото и края на графика. Например, за 6 месеца си направете 3-6 различни тренировъчни програми (които играят ролите на фази), но в никакъв случай не оставайте през цялото време с една и съща програма, тъй като със сигурност ще попаднете в застой. Промяната на програмите не дава възможност на тялото да се адаптира, като по този начин то е под постоянен стрес. За да предпазите метаболизма си от забавяне, редувайте програма за мускулна маса с такава за топене на мазнините и получаване на релеф. Синхронизирайте по същият начин и вашата диета. Редувайте между високо- и нискокалорийни седмици, между такива с повече въглехидрати и по-малко мазнини и с повече мазнини и по-малко въглехидрати. Възможностите тук са много, записвайте си всичко и действайте на принципа „проба – грешка“. Придържайте се към това, което работи и изхвърляйте от режима си това, което не е дало положителен резултат.

Направете го заради себе си

Всеки път, когато някой започне нов начин на живот, на него му се струва, че се разпъва на кръст и че цената е прекалено висока. Мислите си, че всеки който е постигнал своите цели по даден начин означава, че същият този начин ще помогне и на вас. Не няма!!! Бъдете в час с нещата и не копирайте всичко! Никой не ви познава по-добре от вас самите. А цената на постигнатата цел винаги си струва.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниСпорт и туризъмЛюбопитноСпортЗдравни съветиЛайфстайлАнкетиХранене при...ОрганизацииОбразованиеВидеоПроизводители