Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 5 симптома по време на тренировка, които често пренебрегваме

5 симптома по време на тренировка, които често пренебрегваме

5 симптома по време на тренировка, които често пренебрегваме - изображение

Всеки е наясно, че мускулните и ставни болки по-време на тренировка са знак за нередност, но често се случва да пренебрегваме симптоми свързани с другите органи и системи в тялото. Това до голяма степен се дължи на факта, че много често тези симптоми се бъркат с нормални състояния по време на тренировка и е трудно да бъдат разграничени. Дори в голяма част от случаите да няма място за тревога е най-добре, ако имаме някакви оплаквания и те се повтарят или задълбочават, да направим консултация с лекар специалист.

Кашлица по време на кардио тренировка

Какво си мислим ние? - Нещо гърлото ми е пресъхнало и ми дразни, ще пийна вода и ще се оправя.

На какво може да е симптом? - В действителност това може да е симптом на астма. Въпреки че най-често астмата е свързана с пристъпи на задух и тежест в гърдите, понякога кашлицата при физическо натоварване може да е единствения симптом, който да ни подскаже за нея. Този симптом се явява резултат от натоварването на дихателната система или въздействието на алерген, но само по него не може да се съди за тежестта на проблема.

Какво да предприемем? - Наблюдавайте кога точно се появява дразненето в гърлото и кашлицата. Ако тя се появява след 20-тата минута на кардиото, само при висок пулс или след 4-5 километра пробег е най-добре да се консултирате с лекар.
Избягвайте тренировки в студени, прашни, задушни зали или на места близко до трафика в града. Всички тези фактори могат да провокират появата на астма и други респираторни проблеми. Най-добре на астмата и другите респираторни заболявания се отразява топлия и влажен въздух.

Болки в гърдите при физическо натоварване

Какво си мислим ние? - Сърцето ми е добре, но просто работи по-силно

На какво може да е симптом? - В кардиологичните клиники използват велоергометри и бягащи пътеки, за да се направи т.нар. "стрес тест", чрез който се отриват сърдечни проблеми и заболявания. Ако болката в гърдите се появява при по-голямо натоварване по време на кардио тренировка, не игнорирайте този симптом, защото може да е свързан сърдечно-съдовата система. Разбира се болката в гърдите най-често няма нищо общо със сърцето, а е свързана например с междуребрена невралгия. Този проблем се получава много често при претоварване на дихателните мускули или упражнения като кофички, при които се притискат нервни структури в областта на гръдния кош.

Какво да предприемем? - Спрете тренировката, без да се панирате и се опитайте да определите мястото и вида на болката. Ако болката се усилва при по-резки движения, притискане с пръсти и може да се определи нейното място, то най-вероятно се касае за проблем с мускул или нерв. Ако обаче болката е много силна, усеща се в дълбочина зад гръдната кост и е съпроводена със задух и замайване, най-добре потърсете незабавно лекарска помощ.

Главоболие по време на тренировка

Какво си мислим ние? - Явно съм изморен и днес трябва да си легна по-рано.

На какво може да е симптом? - Макар в повечето случаи главоболието да не е опасно, ако то се поява основно при тренировка това може да е знак за проблем с кръвното налягане. Ако страдате от хипертония, физическите натоварвания допълнително увеличават кръвното налягане, което може да бъде и опасно. Ако пък имате проблеми с прешлените в шиен дял, претоварването на мускулите на врата също може да е причина за главоболие.

Какво да предприемем? - Измерете кръвното си налягане и ако то е над 130, а пулсът ви надвишава с 40% този при покой, по-добре прекратете фитнес заниманията за деня. За да избегнете подобни проблеми за в бъдеще е добре да не задържате дишането по време на силови упражнения и да не вдигате прекалено голяма тежест. Също така при силна емоционална възбуда направете по-ниско интензивна кардио тренировка и следете вашето състояние.

Ако проблемът с високото кръвно налягане е постоянен, трябва задължително да се консултирате с лекар, а тренировките да провеждате само под наблюдението на опитен фитнес инструктор.

Болка в ляво под ребрата при бягане

Какво си мислим ние? - И когато бягахме по физическо също беше така.

На какво може да е симптом? - В действителност тази болка в горния ляв квадрант на корема в по-голямата част от случаите наистина е нещо нормално. Тя се получава в следствие на изтласкването на кръв от далака, тъй като той е кръвно депо в тялото. В някои случаи обаче болката може да е свързана със спазъм на жлъчния мехур, но тогава тя се усеща в дясно.

Какво да предприемем? - Почти е невъзможно да продължим да тренираме нормално при получаването на такава болка. Най-добре е да спрете и да починете малко, при което болката постепенно ще отшуми. Ако това не е достатъчно може леко да масажирате областта на болката. Ако болката не изчезва и идва на пристъпи най-добре се консултирайте с лекар.

Гадене по време на кардио и коремни преси

Какво си мисли ние? - Ял съм нещо развалено

На какво може да е симптом? - Ако сме се нахранили с по-тежка храна непосредствено преди тренировка, най-вероятно гаденето е в следствие на механичното дразнене на стомаха. Затова пред тренировка е добре да се приема малко количество лесносмилаема храна и то най-добре 1 час преди нея. Ако не сме се хранили в последните часове причината за гаденето може да е свързана с ниски нива на кръвната захар или кръвното налягане.

Какво да предприемем? - Ако тренировката ви е след хранене, а нямаме друго време, най-добре да оставете коремните преси за накрая или за следващия ден. Ако пък нямате време за ядене и не сте се хранили цял ден е най-добре да хапнете нещо леко преди тренировката - плодово мляко, сушени плодове или банани.

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортПсихологияЛюбопитноИнтервютаЗдравни съветиНовиниСнимкиИсторияЛайфстайлЛеченияХранене при...